Educaţia din Bistriţa-Năsăud, într-o gală de nota 10, în An Centenar. Vezi cine sunt câștigătorii!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ediţia din acest an a Galei Educaţiei, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc" şi Liceul de Muzică „Tudor Jarda" Bistriţa, a fost, fără a spune cuvinte mari, cea mai reuşită, însumând echipe, proiecte, dialoguri, dar şi momente artistice de o înaltă ţinută. Marele trofeu a fost cucerit de toţi dascălii judeţului Bistriţa-Năsăud, reprezentaţi la acest eveniment festiv de către directorii instituţiilor şcolare, de toţi elevii şi preşcolarii bistriţeni, dar şi de ceilalţi parteneri ai şcolii, dintre care primii sunt părinţii.
Gala a debutat cu intonarea Imnului Naţional, interpretat de corul „Excelsior" al Liceului de Muzică „Tudor Jarda" şi de muzica Garnizoanei Militare, dirijor plt. Adj. Bogdan Bejinariu. De altfel, înainte de a a-i menţiona pe câştigătorii acestei ediţii în An Centenar, trebuie să remarcăm spectacolul susţinut de cei 100 de elevi de la „Tudor Jarda" din corurile „Excelsior", „Allegretto" şi „Armonia", dirijor prof. Ana-Maria Dragonici, corepetitor Lavinia Cigu, solişti prof. Roxana Costeanu şi eleva Alexandra Moldovan (cls. A VII-a), în colaborare cu muzica militară.
La secţiunea „De la elev la elev", premiul a fost acordat de insp. Smaranda Florean şi Crina Clapău pentru Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" Bistriţa, pentru proiectul „Nu pleca din ţara ta!".
Inspectorul şcolar general adjunct, Zoltan Deak şi inspector Aurelia Dan au conferit premiul la secţiunea „Directori colecţionează vise", pentru proiectul „Opens minds, new doors – Un lider pentru comunitate" al Liceului Teoretic „Solomon Haliţă" Sângeorz Băi.
La secţiunea „Povestea mea, povestea ţării mele", la subsecţiunea Şcoli/licee, premiul a fost adjudecat de Liceul Tehnologic Telciu pentru proiectul „Din respect pentru natură", în timp ce la subsecţiunea grădiniţe, premiul acordat de insp. Daniela Hudrea, Daniel Stanciu şi Balazs Denes a mers către Grădiniţa cu Program Normal Sângeorz Băi.
Şcoala Gimnazială nr. 1 Rebra a câştigat premiul la secţiunea „Şcoala mea, a doua casă", prin proiectul „Am atâtea să-ţi spun".
La categoria „Parteneriate de succes", pentru organizarea festivalului de teatru româno-polonez, premiul înmânat de insp. Stela Pop şi Simona Konradi a fost acordat Asociaţiei „Tineri pentru comunitate" Bistriţa şi C.N. „Andrei Mureşanu".
Liceul cu Program Sportiv Bistriţa a câştigat premiul la secţiunea „Şcoala – creativitate, talent, educaţie", pentru proiectul „100 de ani, 100 de poveşti, 100 de campioni", premiul fiind oferit de insp. Speranţa Unciu şi Eniko Păvăluc-Gal.
La secţiunea „Nouă ne pasă", premiul a fost oferit de către insp. Gavril Câmpan şi... Chilom pentru proiectul „Prietenii mei şi ai tăi" derulat de Liceul Tehnologic Feldru.
Premiul special din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, oferit de managerul Gavril Ţărmure şi inspectorul Adrian Cherhaţ, a fost oferit prof. Carolina Karoli de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" Bistriţa, pentru toată activitatea sa, dar şi pentru înfiinţarea corului „Adoratio" care cuprinde elevi din toate şcolile bistriţene.
Premiul special al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc" Bistriţa-Năsăud, oferit în numele managerului Ioan Pintea de către Florin Săsărman şi insp. Ramona Salak, a mers către prof. Roxana Manuela Kovacs şi prof. Alina Elena Tomi, cadre didactice la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" Bistriţa.
Nu în ultimul rând, premiul special al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost câştigat de către o echipă managerială performantă şi inovativă - director Cristian Nicula şi director adjunct Emese Câmpan – de la Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean. Premiul a fost acordat de insp. Ioan Ioja şi inspectorul şcolar general, prof. Camelia Tabără.
***
„Centenarul Marii Uniri a fost în acest an o lecţie de istorie altfel. O lecţie interactivă predată de profesori, părinţi, bunici şi de toţi cei care fac ca o comunitate să fie unică între graniţele ei. A fost o lecţie de cultură şi spiritualitate, de responsabilitate şi implicare civică, de renaştere a patrimoniului tradiţional, o lecţie cu, pentru şi despre oameni. A fost lecţia care a transformat sala de clasă într-o agora a dezbaterilor şi aducerilor aminte, iar şcoala într-un edificiu al unităţii şi al comuniunii. Simbolul României Centenare a devenit liantul care a marcat scena aducerii aminte în mentalul colectiv. Lecţia Centenarului se apropie însă de sfârşit. Mai sunt câteva minute şi clopoţelul sună. Nu putem încheia fără a sintetiza ceea ce am învăţat. Am învăţat că lecţia Unirii este o lecţie a solidarităţii şi a toleranţei. Unirea a fost un vis colectiv al tuturor celor care au ales să trăiască împreună şi să împartă aceleaşi graniţe, indiferent de etnie sau confesiune. Am învăţat apoi că dorinţele se pot împlini dacă ai curaj şi acţionezi, doar că, uneori, e nevoie de mai mult. E nevoie de sprijin. Unirea a fost impulsionată de un context extrem de favorabil. Am învăţat, nu în ultimul rând, că lecţia Unirii este o lecţie despre responsabilitate”, a fost mesajul Inspectoratului Şcolar Judeţean, transmis de insp. Aurelia Dan. Acesta a adăugat că „prezentul de azi va deveni istoria de mâine”, iar „Unirea trebuie făurită, refăurită şi recroită mereu”, după cum spunea şi academicianul Ioan Aurel Pop.
Inspectoul şcolar ajunct Zoltan Deak a menţionat că „Gala Educaţiei a însemnat evidenţierea celor care s-au implicat pentru creşterea prestigiului şcolii, celor care au însufleţit unitatea de învăţământ”, prin prezentarea lucrurilor frumoase care se petrec în viaţa şcolii. „În acest an, Gala Educaţiei este dedicată Centenarului. (...) „Rădăcini şi aripi” este sloganul care a însoţit proiectele depuse în cadrul programului „România Centenară”. Ediţia 2018 a concursului de proiecte a venit cu teme inovatoare şi actuale. Cele şapte secţiuni propuse au vizat proicte ale elevilor, ale cadrelor didactice, ale partenerilor educaţionali, incluzând atât activităţi educaţionale formale, cât şi activităţi extraşcolare. Evenimentul de astăzi, Gala Educaţiei 2018, vă prezintă vise transformate în realitate”, a menţionat insp. şcolar adjunct.
„Generalul” Camelia Tabără a a menţionat că IŞJ BN a organizat această zi festivă „directorilor şi consilierilor educativi, adică dumneavoastră, cei care v-aţi asumat rolul de a conduce şi coordona toate activităţile şi provocările educaţionale”. „Am deschis săptămâna trecută, la cercurile pedagogice, simbolicele baloane cu vise, cu vise îndrăzneţe şi ne-am bucurat împreună de toate împlinirile voastre, împărtăşind deopotrivă îngrijorări, provocări sau obstacole. Poveştile voastre au devenit pentru noi povestea noastră, pentru că voi sunteţi oamenii care, dincolo de cifre, de statistici, de raportări, sunteţi cei care dau sens vieţii şcolii, sunteţi cei care daţi sens hârtiilor, rutinei, sunteţi cei care la rândul vostru susţineţi şi inspiraţi vise. Noi nu suntem niciodată singuri în demersul nostru educaţional şi azi, la ceas de bilanţ, la ceas de sărbătoare, îi avem alături pe partenerii noştri, cei care niciodată nu ne răspund cu nu vrem, nu avem sau nu putem”, a menţionat inspectorul şcolar general.
Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Puica, i-a felicitat pe directorii bistriţeni, dar şi pe consilierii educativi, pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea de manageri şi pe cea de dascăli. „Vreau să vă asigur: Consiliul Judeţean va fi alături de dumneavoastră în îndeplinirea dorinţelor privind realizarea sarcinilor educative a învăţământului. (...) În acest An Centenar s-au desfăşurat peste 100 de acţiuni între aceste instituţii ale Consiliului Judeţean şi şcolile conduse de dumneavoastră. Vreau şi vin cu rugămintea ca, aşa cum aţi muncit până acum, să munciţi şi în continuare. Se apropie Marele eveniment, să dea Dumnezeu să fie pace şi linişte în ţară, pace şi linişte în lume să ne bucurăm de ceea ce am realizat la nivelul unităţilor noastre şcolare, de ceea ce am realizat cu copiii pe care îi educăm. Meseria de dascăl nu se aseamănă cu nicio meserie, nicio profesie. Această meserie de dascăl este un dar, un har de la Bunul Dumnezeu pe care vă rog să-l folosiţi în interesul şi pentru educarea copiilor. La mulţi ani, sănătate şi putere de muncă în continuare!”, le-a transmis vicepreşedintele Puica, de altfel, dascăl ca formare şi simţire.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Turc a acordat premiile Campaniei Pro Cultură Slove! Vezi cine sunt elevii câştigători!
- Cine sunt cei 509 elevi și profesori din Bistrița-Năsăud, cu performanțe la olimpiadele școlare, premiați de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud!
- Felicitări! Premii cucerite la olimpiadele naționale de elevii de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda"
- Gală la Liceul de Muzică
- Din Elveţia, Pavel Jarda, fiul patronului spiritual al şcolii, vine la Zilele Liceului de Muzică “Tudor Jarda”
Comentarii
Premiul pentru secțiunea Școala mea a doua casă a fost acordat de Luciana Sidor și Vasile Șteopoaie.
Adaugă comentariu nou