EMIL ALBU, CETĂŢEAN DE ONOARE AL COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI , A TRECUT LA CELE VEŞNICE

Joi, 21 ianuarie 2009, seara, a trecut la cele veşnice colonelul (rez.) Emil Albu, preşedintele Filialei judeţului Bistriţa – Năsăud a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Slujba de înmormântare a avut loc sâmbătă, 24 ianuarie 2009, la Capela Cimitirului Evanghelic din Bistriţa, în prezenţa multora dintre cei care l-au cunoscut, a rudelor apropiate, între care fiica Lucica, sora Saveta şi Emilia, Dana Someşan, Ileana Ţifu, Bălan Traian, strănepoţii Adela şi Alexandru Coşbuc împreună cu copiii, stră-strănepoţi, Alexandra şi Horaţiu şi a foştilor prieteni, între care profesorii George Vasile Raţiu, Ioan Costea, Rafila Mureşan, fam. prof. Ioan Găurean, colegii de promoţie, coloneii (rez.), Ioan Birişiu şi Alexandru Misiuga şi alţi foşti camarazi şi prieteni. Slujba de la capela din Bistriţa a fost oficiată de preoţii Simion Creţa, Dumitru Creţa, preotul militar al Garnizoanei Bistriţa şi preotul Vasile Turc din Prundu Bârgăului, ale căror deosebit de alese cuvinte au conturat marea personalitate a celui plecat dintre noi, impresionând profund auditoriul.

Cu toate că vremea era primăvăratică afară, în capela evanghelică din Bistriţa a fost un frig, cum nici părintele Creţa nu a mai întâlnit în cei 30 de ani de slujbă, dar cuvintele frumoase, întărite de aburul rece al rostirilor frumoase ale preoţilor, au adus un călduros omagiu şi iertăciunea, cuvenite, marelui bărbat, trecut la cele veşnice.

Au fost depuse coroane de flori din partea Filialei judeţene ANVR B-N, prin colegii de promoţie ai decedatului, coloneii (rez.), Ioan Birişiu şi Alexandru Misiuga.

La Prundu Bârgăului, cortegiul funerar a fost aşteptat de o mulţime de bârgăuani, între care profesorul nonagenar Matei Albu, col. (rez.) şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Veteranilor de Război din Valea Bârgăului, Pavel Costea şi viceprimarul Ilie Vlad, la înmormântarea al cărui tată, în vîrstă de 97 de ani, veteranul Emil Albu a adus, prin evocarea sa, ultimul şi cel mai frumos omagiu. Acum a fost rândul său de a fi condus pe ultimul drum, în Cimitirul Ortodox Brujeni, unde a fost înmormântat, prin ultima slujbă, de rămas bun, săvârşită cu deosebită aplecare de preotul Vasile Turc, însoţită de onorurile militare cuvenite, prin cântece de trompetă şi 3 salve executate de un pluton al Unităţii Militare din localitatea natală, a cărui Cetăţean de Onoare, col (rez.) Emil Albu, fiu devotat al satului, s-a întors în glia străbună.

Albu Emil s-a născut în comuna Prundu Bârgăului la data de 26.11.1924, ca fiu al lui Ioan şi Dochia. A terminat şcoala primară în comuna natală iar liceul în oraşul Dej, apoi, la Sibiu Şcoala de ofiţeri activi. S-a refugiat, în România, la Braşov, în anul 1942, având acolo pe unchiul său Bălan Teofîl. În anul 1945, terminând Şcoala de ofiţeri este înaintat la gradul de sublocotenent şi încadrat în regimentul 84 infanterie din Bistriţa. Se căsătoreşte cu învăţătoarea Elvira Ţifu, din Prundu Bârgăului şi are 2 copii: Dan şi Lucia.

In anul 1950 este arestat politic, dar a fost achitat fără a fi judecat. Trecut in rezerva a fost persecutat si obligat sa muncească in condiţii umilitoare pentru menţinerea familiei. Astfel funcţionează ca şi contabil la Fabrica din Bistriţa Bârgăului, apoi la fabrica de Hârtie din Prundu Bârgăului.

Fiind un animator al fotbalului organizează Clubul sportiv al fabricii. Obţine un teren viran pe care îl amenajează devenind unul din cele mai bune terenuri de fotbal, plantându-l cu plopi aduşi de la Câmpia Turzii, funcţionând, în prezent, ca stadionul Clubului Heniu, al comunei.

In anul 1983 se pensionează si se stabileşte cu familia in oraşul Sibiu, dar o moarte nemiloasa a fiului său Dan, il obligă să se întoarcă pe meleagurile bistriţene şi de atunci locuieşte în oraşul Bistriţa.

Este numit secretar al "Filialei A.N.V.R "Bistriţa – Năsăud, de la înfîinţare până în august 1999, când, datorită experienţei şi devotării sale, este ales preşedintele filialei A.N.V.R a judeţului Bistriţa - Năsăud, avand gradul de colonel.

In cadrul acestei filiale munceşte cu multa dragoste şi pricepere fiind sufletul tuturor acţiunilor pentru obţinerea drepturilor legale cuvenite veteranilor de război.

A infiinţat cele trei subfiliale la Beclean, Năsăud şi Prundu Bârgăului, pentru a scuti deplasarea veteranilor în rezolvarea problemelor la Bistriţa. Astfel ia fiinţă şi subfiliala Prundu Bârgăului, la data de 25 martie 1994, când s-a propus ridicarea unui Monument al eroilor de pe Valea Bârgăului, căzuţi în lupta cu arma în mână, pentru apărarea gliei strămoşeşti. Pe acest monument sunt săpate în marmură neagră numele acestor eroi.

Monumentul a fost terminat în 11 septembrie 1998, în cinstea eroilor de pe Valea Bârgăului şi Bistriţa şi a fost sfinţit de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Vasile Someşan. În zilele de sărbătoare naţională au loc servicii religioase, cuvântări, depuneri de coroane cu flori şi programe artistice, monumentul din grădina bisericii fiind un loc sacru al bârgăuanilor. La ridicarea acestui monument colonelul Albu Emil a avut o deosebita contribuţie, iar pentru frumoasa şi rodnica sa activitate, depusă în comună şi în judeţ, Albu Emil a primit Titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului.

Acum, la despărţirea de el, îi aducem un ultim omagiu şi îi dorim linişte deplină şi veşnică odihnă în glia strămoşească. Dumnezeu să-l aibă în pază!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5