E.U. votez! Decide cine va conduce Europa!

A mai rămas puţin timp până când cele 313 secţii de votare din judeţul nostru se deschid. Peste 260.000 de bistriţeni sunt aşteptaţi la urne în data de 25 mai pentru a-şi vota reprezentanţii în Parlamentul European, responsabil de politicile europene în următorii cinci ani. Mai exact, numărul persoanelor cu drept de vot din judeţul Bistriţa-Năsăud, la data de 16 aprilie, era de 262.157 alegători, din care 260.161 alegători sunt posesori de cărţi de identitate, potrivit situaţiei transmise de Autoritatea Electorală Permanentă, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne.
La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, bistriţenii îşi vor putea exercita dreptul la vot în 313 secţii de votare, dintre care 83 în mediul urban şi 230 în mediul rural. Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.
Marea diferenţă între alegerile din 25 mai şi celelalte scrutine este faptul că la europarlamentare românii pot vota în orice localitate. De asemenea, cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în România pot opta să voteze în ţara noastră, chiar dacă nu au cetăţenie română. Pentru asta, trebuia să se înregistreze pe listele speciale.
Buletinele de vot au fost tipărite prin grija Ministerului Afacerilor Interne, judeţului Bistriţa-Năsăud fiindu-i repartizate de 288.373 de bucăţi. Pentru procesul electoral din judeţul nostru, au mai fost distribuite 260.161 de timbre autocolante şi 626 ştampile cu menţiunea „votat”, la care se adaugă ştampilele de control ale secţiilor de votare.
***
Pentru a vota trebuie să prezentaţi un act de identitate valabil, şi anume cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, aşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Serviciul Evidenţa Persoanelor din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa are un program special de lucru în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 - 16.00.
***
Alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European, programate la 25 mai 2014, reprezintă şansa ta de a influenţa componenţa forului legislativ de la Bruxelles i deciziile acestuia în următorii cinci ani.
Scrutinul din acest an este primul desfăşurat după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European. Catalogate drept cele mai importante de până acum, alegerile vor fi hotărâtoare în privinţa direcţiei pe care UE o va aborda pentru depășirea crizei economice şi în privinţa planurilor de integrare economică şi politică. De asemenea, nominalizarea de către statele membre a viitorului preşedinte al Comisiei Europene va trebui să ţină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcţie va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” preşedintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privinţa candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5