Eveniment amplu prin care va fi pus în valoare unul dintre monumentele istorice ale Bistriţei

La un secol de la 1 Decembrie 1918, când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor Primăria Municipiului Bistriţa, Palatul Culturii Bistrița și Asociația Națională de Folclor din  România  a realizat   evenimentul   intitulat  ”Mesaj din oraşul Imnului Național”.  

Manifestările din Bistriţa legate de Centenarul Marii Uniri,  regizate de prof. Dr. Dorel Cosma, au fost de dimensiuni impresionante, cu avioane  care au scris pe cer iubirea faţă de tricolor, cu evenimente care, credem că cu greu vor putea fi egalate de o altă cetate a Transilvanei, excepţie făcând doar ziua cea mare, 1 dec. 2018, de la Alba Iulia. Panteonul Bistriţei, monument ridicat acum zece ani de către preotul profesor Nicolae Feier, un împătimit al istoriei noastre naţionale, care a vrut, astfel, să eternizeze  amintirea marilor Părinţi  ai Patriei daţi de plaiurile noastre, a fost locul de pornire a marii manifestaţii.

            Aici este şi clădirea monumentală pe care stă scris de acum CASINA ROMÂNĂ. Pe frontispiciul clădirii Protopopiatului Ortodox Bistriţa, prin grija prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii din Bistriţa tronează pentru prima dată după o sută de ani numele Casina Română.

Şi va fi şi o placă comemorativă de bonz pe clădire cu următorul conţinut:

ÎN ACEASTĂ CLĂDIRE A FUNCȚIONAT

CASINA ROMÂNĂ

SOCIETATE CULTURAL POLITICĂ A ROMÂNILOR ARDELENI CARE, DE-A LUNGUL FIINȚĂRII SALE, A ȚINUT TREAZĂ CONȘTIINȚA ROMÂNILOR  ÎN LUPTA PENTRU UNITATEA NAȚIONALĂ.

AICI S-AU SFINȚIT CREDENȚIONALELE ȘI STEAGUL BISTRIȚENILOR PREZENȚI  LA ALBA-IULIA.

AICI S-A CONSTITUIT

SFATUL NAȚIONAL ROMÂN DIN BISTRIȚA

LA  DATA DE 29 OCTOMBRIE 1918.

ORAȘUL DEVINE  PRIMA CETATE LIBERĂ A TRANSILVANIEI.

Placă propusă și realizată de Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni”.

„Este un gest de a ne reaminti de bravii noştri înaintaşi datorită cărora suntem toţi sub acelaşi tricolor. E anul Centenarului Marii Uniri, iar mesajul din oraşul Imnului Naţional este  să nu uităm nici măcar o clipă să fim români. Să avem mereu în minte îndemnul bistriţeanului Andrei Mureşanu: “Deşteaptă-te române!”, cel care ne-a lăsat un adevărat tezaur liric patriotic. Aici, în ţinutul lui Andrei Mureşanu şi a altor   doi   mari   români   George   Coşbuc   şi   Liviu   Rebreanu,   tradiţiile   stau  mărturie a identităţii noastre. Puțini dintre bistrițeni știu de faptul că, alături de alte orașe din Ardeal, și în Bistrița a existat Casina Română, loc unde intelectualii de atunci au discutat despre momentul Alba Iulia dar și alte proiecte pentru susținerea neamului românesc. Un alt fapt mai puțin cunoscut este acela că la 29 octombrie 1918, cu două luni înainte de actul Unirii, Bistrița și-a proclamat ieșirea din Imperiul Austro-Ungar, fiind primul oraș transilvănean care s-a declarat liber. De altfel, la Casina Română s-a constituit și filiala Bistrița a Sfatului Popular Român, de aici plecând și cei 37 de delegați cu credențialele la Alba Iulia dar și cu steagurile sfințite de preoţi.

Pentru realizarea acestui moment, am purtat de câteva luni bune discuţii cu părintele Nicolae Feier, gândindu-ne cum să amplasăm literere pe clădirea Protopopiatului şi cum să realizăm placa, dar şi cum să facem spectacolul care să surprindă atmosfera anului 1918.

Casina Română din Bistriţa, actualul Sediu al Protopopiatului Bistriţa, este, fără nici o îndoială cea mai reprezentativă pentru  unitatea de neam şi de credinţă a românilor Bistriţeni. De aceea vrem să o facem foarte cunoscută. Aici, în Casina română se adunau cei mai de seamă oameni ai plaiurilor bistriţene: Primul patriarh al României, Patriarhul Elie Miron Cristea, a cărui mamă era din Galaţii Bistriţei, Mitropolitul Nicolae Bălan din Blăjenii Bistriţei, Cardinalul Iuliu Hossu din Milaş,  Vasile Goldiş, cu studii în Bistriţa, Solomon Haliţă, av. Gaviriil Trephon, avocatul Victor Onişoru, şeful delegaţiei Bistriţei, care v-a organiza administraţia românească în tot Ardealul, între anii 1919-1921, Nicolae Drăganu, cel ce va înfiinţa Universitatea ,,Dacia Superior”, azi Babeş-Bolyai din Cluj. Nicolae Iorga, I. I. C. Brătianu, Iosif Vucan şi mai toate personalităţile Marii Uniri au vizitat acest spaţiu memorabil pentru istoria Bistriţei. Deci, în 29 oct. 1918 în faţa Casinei Române, s-a petrecut cel mai de seamă eveniment românesc din istoria Bistriţei, dar şi a Transilvaniei” afirmă preotul profesor Nicolae Feier.

Placa din bronz este deja scrisă şi gata pentru a fi inaugurată, evenimentul se va face odată cu lansarea cărţii despre Centenarul Marii Uniri a părintelui-profesor Nicolae Feier. Va fi o manifestare amplă, care va pune în valoare istoria de pe meleagurile noastre, oraşul Imnului Naţional având un rol important în Marea Unire.        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5