Experienţe didactice şi culturale în spaţiul artistic clujean

Experienţe didactice şi culturale în spaţiul artistic clujean este titlul unui proiect educaţional derulat la Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” Sîngeorz-Băi, în colaborare cu Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi Opera Naţională Română Cluj-Napoca, dar şi cu parteneri locali precum Primăria Oraşului Sîngeorz-Băi şi postul de radio Tonight FM.

Elevii de la „Solomon Haliţă”, deja obişnuiţi cu spectacolele clujene de calitate, au vizionat opera Candide, jucată 50 de ani pe Broadway, o adaptare după nuvela filosofică a lui Voltaire Candide sau Optimistul, unul dintre cele mai mari succese iluministe ale literaturii franceze. Un spectacol alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care a dat deosebită savoare şi care a îmbinat mijloacele clasice ale animaţiei cu tehnica proiecţiei digitale. Dincolo de fascinaţia inovaţiei scenice, elevii au descoperit în tânărul Candide inocenţa, naivitatea, altruismul, ignoranţa şi violenţa, trăsături care ilustrează cu ironie natura umană. Alături de personajul principal, elevii înţeleg că „în cea mai bună dintre lumile posibile” singura virtute umană care poate salva fiinţa de plictiseală, viciu şi mizerie este munca.

Această vizionare este prima dintr-o serie de activităţi la care vor participa elevii sângeorzeni: întâlniri cu artiştii lirici/actorii, emisiuni la radioul local, Tonight FM, mese rotunde, dezbateri, concursuri, expoziţie de fotografii, articole în revista liceului, Puzzle etc. Astfel elevii îşi formează percepţii de ordin artistic, literar şi estetic, îşi dezvoltă capacitatea de comunicare şi capacitatea de a înţelege anumite experienţe şi stiluri de viaţă.

În cadrul acestui proiect s-au propus şi vizite ale altor instituţii clujene, activităţi de concepere şi de realizare de scenarii tematice, dar şi schimburi de experienţe culturale cu elevi aparţinând altor şcoli.

Profesori coordonatori

Monica Măgurean, Daniela Vasilichi,

Loredana Zbînca

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5