Felicitări ! Mare bucurie în familia părintelui Vasile Rus din Nepos! Fiica Maria Rus, de la ,,Andrei Mureşanu" Bistriţa, Locul I la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Mare bucurie în familia preotului Rus Vasile din Nepos! Fiica dumnealui, Maria Rus aduce cinste şcolii ei ,,Andrei Mureşanu" din Bistriţa şi obţine locul I la concursul de eseuri în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni-Bistriţa: ''Cea mai bună prezentare a unei personalităţi născute în judeţul Bistriţa-Năsăud'' cu lucrarea ''În amintirea străbunicului meu, primarul Toader Dumitru ucis de securitate în 24 iunie 1949 în Dealul Crucii''. Lucrarea tratează viaţa şi jertfa martirului anticomunist Toader Dumitru, primarul din Rebra, ucis alături de Leonida Bodiu şi Burdeţ Ioan de neagra securitate în ziua de 24 iunie 1949 în Dealul Crucii, osemintele lor fiind deshumate în ziua de 27 aprilie 2009 de Institutul pentru Investigarea a Crimelor Comunismului din România prin istoricul Marius Oprea şi arheologul Gheorghe Petrov. În ziua de 24 iunie 2009, la împlinirea a 60 de ani de la săvârşirea crimei, rămăşiţele pământeşti ale celor trei martiri Dumitru Toader, Leonida Bodiu şi Burdeţ Ioan au fost reînhumate în Cimitirul din Municipiul Bistriţa cu onoruri militare, în prezenţa unui sobor de preoţi condus de către Prea Sfinţitul Episcop Vasile Someşanul.
De atunci până în prezent în amintirea jertfei şi a suferinţei lor pentru dreptate şi adevăr în judeţul nostru s-au edificat patru monumente funerare: în cimitirul central din Bistriţa, la Rebra, la Nepos şi în Poiana Ilvei, locul de baştină al locotonentului Leonida Bodiu, liderul mişcării de rezistenţă anticomunistă „Liga Naţională Creştină’’ din judeţul Bistriţa-Năsăud. Rânduiască Bunul Dumnezeu ca ele să rămână însemne ale demnităţii şi libertăţii poporului român pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete niciodată în comunităţile noastre şi în a noastră ţară!
Lucrarea a fost realizată sub îndrumarea doamnei profesor de istorie Mihaela Măierean de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu’’. Familia preotului îi aduce mulţumire pentru dragostea care o poartă elevilor ei.
Felicităm organizatorii evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni-Bistriţa: Universitatea Babeş-Bolyai-Extensia Universitară Bistriţa, ICPE Bistriţa SA şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru şansa pe care au oferit-o elevilor de a cultiva memoria şi istoria judeţului nostru în aceste vremuri grele!
Memoria este efortul recunoştinţei pentru trecutul care ne defineşte ca persoane, dar mai ales grija faţă de viitorul ale cărui temelii sunt în mâinile noastre. Memoria învie oameni peste care istoria a aşternut uitări. Ea rămâne spaţiul în care neuitarea omului se întâlnește cu neuitarea lui Dumnezeu, într-un necurmat timp al învierii. Nu întâmplător se spunea că memoria este paradisul din care nu putem fi izgoniţi şi în care ne regăsim rădăcinile, drumul şi dorinţa de a merge mai departe în istorie şi puterea de a nu uita niciodată cine suntem. De aceea reconstituirea istoriei unor oameni şi locuri din trecut şi orice recurs la memorie este în primul rând un gest de recunoştinţă, dar şi o faptă bună făcută de dragul unor oameni şi timpuri care sunt de acum în grija lui Dumnezeu.
Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate! A lor este împărăţia cerurilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5