Festivalul cântecului şi dansului popular “La Oglindă”a reunit artişti de la 14 cercuri militare din ţară

Festivalul dansului şi cântecului popular al formaţiilor folclorice de la cercurile militare din M.Ap.N. s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână şi a fost organizat de către Secţia Tradiţii şi Cultură a Statului Major General, Brigada 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” şi Cercul Militar Bistriţa.
Ajuns la a VI- a ediţie, festivalul dedicat dragostei de neam şi ţară a adunat formaţii artistice din garnizoanele Bistriţa, Braşov, Bârlad, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Dej, Giarmata, Galaţi, Iaşi, Mediaş, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Timişoara şi Zalău.
Scopul festivalului a fost de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca instituţii de cultură ale armatei şi păstrarea tradiţiilor folclorice ale poporului român.
Prima activitate de acest gen a avut loc în urmă cu şase ani, iar de atunci formaţiile cercurilor militare se adună anual la Bistriţa pentru a cinsti tradiţiile înaintaşilor. Prin activitatea lor, cercurile militare luptă cu mijloace specifice, paşnice, pe frontul de apărare al demnităţii şi onoarei înaintaşilor.

S-a remarcat constanţa prezenţei la cele şase ediţii ale festivalului, a formaţiilor artistice din garnizoanele Bistriţa, Iaşi (col. rez. Benone Tiron), Ploieşti (dr. în sociologie Nicolae Vicol), Zalău (plt.adj. Romică Băleanu), Dej (Ioan Dordoi).

Programul a debutat cu întâlnirea şefilor cercurilor militare la Cercul Militar Bistriţa, unde au fost stabilite detaliile organizatorice. Tot în aceeaşi zi, în sala de expoziţii a avut loc expoziţia de arte plastice, filatelie şi numismatică a cercului filatelic “Bisnumphila”, o expoziţie de ceasuri şi vernisajul expoziţiei de pictură sub genericul “Tradiţie şi modernism în arta popular românească”.

Deschiderea festivalului i-a aparţinut locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, colonel Ioan – Marian Cristurean şi a continuat cu o paradă a portului popular desfăşurată pe Pietonalul “Liviu Rebreanu” cu defilarea formaţilor prezente, în frunte cu fanfara militară. La final, colonelul colonel Ioan – Marian Cristurean a felicitat participanţii la festival şi a înmânat diplome de excelenţă, după ce, iniţial, a avut loc o scurtă prezentare a evoluţiei fiecărui cerc militar prezent. În aceeaşi zi, a avut loc un spectacol folcloric în grădina de vară a CerculuiMmilitar Bistriţa, spectacolul fiind urmat de “Seara Prieteniei”.

În ultima zi a festivalului, duminică, 12 iulie, formaţiile participante au făcut un tur artistic prin localităţile Liviu Rebreanu, Năsăud, Salva şi Coşbuc.

„Festivalul folcloric “La Oglindă” a avut o formulă de desfăşurare inedită, organizatorii nu au pus accentul pe clasificarea de dragul premiilor şi a ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocupărilor şi a activităţii practice şi oneste pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, păstrarea şi promovarea tezaurului numit tradiţie şi cultură popular românească, prin atragerea, instruirea şi promovarea tinerilor spre aceste comori pe cale de dispariţie.

Ne mândrim că Bistriţa, de altfel una dintre capitalele folclorului românesc, a găzduit cu sprijinul armatei şi a celorlalţi organizatori un festival de asemenea profi.

Locotenent – colonel Florin Apăfăian, ofiţer cu informarea şi relaţiile publice la U.M. 01331 Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5