Flori pentru eroii neamului

Cristina Rusu

Pentru a marca Ziua Eroilor, elevii Colegiului Tehnic Infoel, împreună cu militari ai Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, au plantat flori pe mormintele eroilor din Primul Război Mondial. Activitatea face parte din proiectul ,,O floare pentru un erou” desfășurat la nivel național pentru cinstirea ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă.
Festivitățile dedicate Zilei Eroilor, din acest an, vor avea loc în toată țara, în data de 25 mai, adică în joia dinaintea Înălțării Domnului. În România, pomenirea eroilor a început în anul 1920, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a rostit numele celor jertfiți pentru patrie la praznicul Înălțării Domnului. În timpul regimului comunist, Ziua Eroilor era sărbătorită în 9 mai cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului. Mai recent, prin Legea nr. 48/1995, Ziua Eroilor a fost declarată zi de sărbătoare națională și de cinstire a eroilor neamului.
Într-o lume frământată de mari probleme sociale și politice, când noțiunile de stat, patriotism, popor, tind să pălească în fața globalizării, n-ar fi rău să ne aducem aminte de spiritul de sacrificiu al înaintașilor cu ajutorul unei poezii găsite în ranița unui soldat mort în anul 1918, în Carpații de Curbură:
NU PLÂNGE, MAICĂ ROMÂNIE!
Nu plânge, Maică Românie,
Că am să mor neîmpărtăşit!
Un glonţ pornit spre pieptul tău,
Cu pieptul meu eu l-am oprit….

Nu plânge, Maică Românie!
E rândul nostru să luptăm
Şi din pământul ce ne arde
Nici o fărâmă să nu dăm!

Nu plânge, Maică Românie!
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noştri, peste veacuri,
Onoare ne vor da, o ştim!

Nu plânge, Maică Românie!
Adună tot ce-i bun sub soare;
Ne cheamă şi pe noi la praznic,
Când România va fi Mare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5