Pr. Vasile Beni: Asemenea eroilor, suntem datori să ne apărăm identitatea spirituală și națională

Dragii noștri credincioși!

         Două sunt sărbătorile înscrise în calendar pentru ziua de astăzi: ,,Înălțarea Domnului ” și ,,Ziua eroilor”. Să ne oprim pe scurt la fiecare dintre ele:                 

         1. Înălțarea Domnului la ceruri este legată de îndumnezeirea omului, este punctual final al lucrării de mântuire. Este bine să ne reamintim că patru sunt praznicile împărătești mai importante: Nașterea, Botezul, Învierea  și Înălțarea la ceruri. Dacă la Naștere ,Mântuitorul S-a deșertat pe Sine chip de rob luând…La Botez, Fiul  lui Dumnezeu, este cel care ridică păcatele lumii. La Înviere Fiul lui Lui Dumnezeu, dăruiește viață celor din morminte…Și la Înălțare se urcă la cer, vrând să ne învețe, că doar drepții se vor înălța la cer. De ce Mântuitorul s-a Înălțat la ceruri? Cred că cel puțin două ar fi argumentele, prin  care am putea da răspuns acestei întrebări:                    

    a. ,,De la Tatăl am venit în lume, iarăși las lumea și Mă întorc la Tatăl-(In 16,28) Iar Eu, când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine” (Ioan 12: 26, 32)” .          

    b. Vă este vouă de folos ,,Pentru că Mă duc să vă pregătesc vouă loc și Să vă trimit pe Duhul Sfânt(Ioan 16,7). Şi cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui, pe care (a zis El) aţi auzit-o de la Mine” (FA 1:4), făgăduinţa Pogorârii Sfântului Duh.             

2. Ziua eroilor. De fiecare dată când se săvârșește sfânta și dumnezeiasca Liturghie și preotul iese cu Sfintele Daruri pomenește  și ,, pe eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român”.

Ziua Eroilor, sărbătoare națională închinată memoriei eroilor căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă este momentul în care e firesc să ne amintim cu respect de cei care au iubit atât de mult ţara, încât şi-au jertfit viaţa pentru ea.

 Pentru generația de astăzi, Ziua eroilor nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire și omagiere a celor care, pe câmpurile de luptă, au arătat iubire de neam și patrie, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu că vom lupta în continuare, poate cu altfel de arme și pe altfel de câmpuri de bătălie, pentru apărarea identității spirituale și naționale poporului român și vom rămâne cu recunoștință în aceeași unitate pentru care generații întregi de români s-au jertfit.

     Eroii sunt pentru generația de astăzi un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la capăt. Ei sunt pentru noi un bun național de mare preț, pe care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățile de care beneficiem astăzi.

      Apropiindu-mă de încheiere mă opresc la versurile găsite ȋn ranița unui soldat mort ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură:

Nu plânge, Maică Românie!   /Că am să mor neȋmpărtășit!                        

Un glonț pornit spre pieptul tău,/Cu pieptul meu eu l-am oprit….                          

Nu plânge, Maică Românie!  /E rândul nostru să luptăm
Și din pământul ce ne arde  /Nici o fărâmă să nu dăm!

Nu plânge, Maică Românie!  /Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noștri, peste veacuri,  /Onoare ne vor da, o știm! 

Nu plânge, Maică Românie!  /Adună tot ce-i bun sub soare;                                                

Ne cheamă și pe noi la praznic,  /Când România va fi Mare!”

Amin!                                                                                              

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5