Fonduri europene de aproape 8 milioane de lei pentru şomerii din mediul rural

Camera de Comerţ Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud implementează, în calitate de partener, proiectul “ARO- Acces Rapid la Ocupare”, finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul se adresează unui număr de 800 de persoane din mediul rural din Regiunea Nord - Vest și Centru, care vor beneficia de măsuri active de ocupare şi de consultanţă profesională.

,,În 2011 şi 2012 aproape jumătate dintre locuitorii din zona rurală nu au avut un loc de muncă, cu toate că erau apţi de muncă. Şomajul i-a afectat în măsură mai mare pe absolvenţii învăţământului mediu, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. În acest context Proiectul ARO reprezintă o soluţie pentru stimularea şi echilibrarea dezvoltării economice locale, oferind un program complet de dezvoltare profesională. În cadrul proiectului se vor selecta 10 comune reprezentative din Regiunile de Dezvoltare Nord Vest şi Centru, pentru a crea o reţea inter-regională de mediere. Prin intermediul acesteia beneficiarii proiectului vor primi informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, servicii de orientare profesională, vor participa la acţiuni de dezvoltare a abilităţilor personale şi încrederii în sine, vor învăţa tehnicile de căutare a unui loc de muncă etc. Ca metodă inovativă, se va utiliza un soft specializat de evaluare care va furniza rapoarte complexe privind analiza nevoilor de dezvoltare profesională şi de formare”, a declarat Elena Bărbos, coordonator proiect în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a mai spus că beneficiarii proiectului vor urma cursuri de formare profesională în domenii precum lucrător comercial, vânzător, asistent manager, comunicare în limbi străine, competenţe informatice, antreprenoriale şi vor putea să-şi certifice competenţele dobândite în contexte informale şi/sau non-formale Accesul la toate aceste servicii este gratuit.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni, aprilie 2014 – septembrie 2015, fiind implementat de un consorţiu format din: Academia Română – Filiala Cluj-Napoca – solicitant, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, AJOFM CLUJ, RSC Consulting SRL, Asociaţia Dezvoltarea Capitalului Uman şi SC AFACOV Consulting Group. Bugetul proiectului este de 7.878.290 lei, din care 14% contribuţia proprie.

În acest moment, potrivit secretarului general CCI BN Monica Mureşan, Camera de Comerţ şi Industrie BN implementează trei proiecte cu finanţare europeană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5