La primul concurs într-un echipaj de doi,

Fostul elev al regretatului dresor de cai din Beclean a trecut cu bine prima etapă a Campionatului Național de Atelaje

A rămas să ducă mai departe, de la Beclean, ceea ce “Zoli –baci”, cum era apelat campionul în cercuri apropiate, îi lăsase cândva moștenire: pasiunea pentru cai, măiestria sportului cu profil ecvestru, arta cu care se făcea înțeles, în orice limbă, de patrupedele care i-au răspus la “comenzi” timp de peste şapte ani, deşi termenul ce stabileşte superiorităţi e impropriu pentru relaţia de parteneriat pe care a gestionat-o în toată această perioadă cu o asemenea iscusință, încât animalele cu suflet nobil şi minte ascuţită l-au dus mai mereu în faţa clasamentelor. Titlul de vicecampion național adus în 2009 pe meleaguri someșene, este doar unul dintre ele. Două premii naționale și un loc cinci mondial obținut în Germania, sub culorile altor cluburi, sunt celelalte.
După nici două luni de antrenamente, dificultățile inerente oricărui început au fost oarecum depășite. Oficial. Florin Burcă, fostul elev al regretatului maestru Imre Zoltan, cândva secund într-un echipaj de patru în Germania, a trecut cu bine de prima încercare competițională într-o întrecere de atelaje cu doi cai, clasându-se pe locul al unsprezecelea general din cele șaisprezece ocupate la finalul etapei întâi a Campionatului Național, cea desfășurată de curând la Târgu Mureș (participarea a fost internațională, pentru că au fost și doi concurenți din Ungaria). Secondat de Leon Onișor, alături de Norton, Moli și Marta – armăsarul și cele două iepe, toți cu sânge pur de Lipițan - tânărul cu puțin peste 30 de ani a reușit a opta poziționare la obstacole și a zecea la maraton. Și asta, în condițiile în care Moli, cea mai bună dintre cabalinele echipajului, nu se afla tocmai în forma maximă, întrucât suferise în prealabil o luxație pe drumurile de la Teaca (în prezent e recuperată, după tratament), într-o cursă contra cronometru, așa cum sunt aproape toate pe care le parcurge. “Cel puțin două-trei locuri am fi urcat în clasament, dacă Moli nu era accidentată”, spune Traian Lăpuște, directorul Hergheliei Beclean, instituția reprezentată în campionat, mulțumit de modul în care Florin Burcă a trecut peste acest hop la primul său concurs pe un echipaj de doi: cu nerv, cu parcurs dus la bun sfârșit, fără suspendare.
Urmează în cronologia evenimentului de amploare națională etapa de la Beclean, programată pentru perioada 28 – 30 iunie. Criza a comprimat competiţia la trei faze, de la patru – cinci câte au existat până acum, astfel că localităţi cu obicei de participare precum Cefa (judeţul Bihor) şi Cârţa (Harghita) s-au retras de la organizarea evenimentului din acest an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]