Generalul Grigore Bălan, eroul dezrobirii Ardealului, comemorat la Blăjenii de Sus

În zi de mare sărbătoare, în localitatea Blăjenii de Sus, în cadrul unei ceremonii militare emoționante, a fost comemorat generalul Grigore Bălan - “eroul dezrobirii Ardealului”. Evenimentul de comemorare a eroilor județului Bistrița- Năsăud a debutat cu după intonarea Imnului Naţional al României, urmat de slujba de pomenire, depuneri de coroane la bustul generalului Grigore Bălan din localitatea Blăjenii de Sus, fiind cintinuat cu ediția a VI-a a Simpozionului “Eroii județului Bistrița- Năsăud, Eroii Neamului Nostru”.
Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată "Gen. Grigore Bălan" - col. dr. Cornel Scurt, prefectul Stelian Dolha a luat parte astăzi, vicepreşedintele CJ, Ciprian Kecskes Simionca, primarul comunei Şintereag - Ioan Bob, elevi şi cadre didactice, localnici au participat la această acţiune de suflet.

Pentru faptele sale în luptă, generalul Grigore Bălan a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a cu spade, iar ca dovadă a personalității sale marcante în istoria bistrițeană, militari din Brigada 81 Mecanizată, precum și o stradă din Bistrița, poartă astăzi numele eroului.

“Suntem datori să nu lăsăm uitarea să se aștearnă peste sacrificiile eroilor pământului strămoșesc. Fiind unul dintre cei care a parcurs de-a lungul vieții toate etapele ierarhiei militare, de la sublocotenent la general, trebuie să îl prezentăm întotdeauna generațiilor care urmează ca un exemplu demn de urmat. În ceea ce privește sacrificiul suprem al generalului, acesta nu poate fi văzut decât ca un ultim gest eroic al iubirii față de țară, față de idealurile și ființa națională”, a transmis prefectul Stelian Dolha.
***
Grigore Balan (n. 1896 – d. 13 septembrie 1944, Sinaia) a fost un general român, care a luptat în cel de-al doilea război mondial. A îndeplinit funcțiile de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte (1941-1943), locțiitor al comandantului Diviziei 2 Vânători de Munte (1943-1944) și locțiitor al comandantului Diviziei 1 Vânători de Munte (1944). La începutul lunii septembrie 1944, Divizia 1 Vânători de Munte lupta alături de Divizia de voluntari ‘Tudor Vladimirescu’ pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe. Aveau loc lupte grele cu puternice forțe inamice germane la Ilieni și pe malul stâng al râului Olt, la Chichiș. Colonelul Balan a fost rănit grav de un foc de artilerie pe teritoriul localității Arcuș la 9 septembrie 1944. El a murit la spitalul din Sinaia patru zile mai târziu, fiind înaintat post-mortem la gradul de general de brigadă. A fost înmormântat în cimitirul militar din București.
Pentru eternizarea memoriei sale, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele generalului erou, iar la 150 m sud de podul de peste pârâul Arcuș, s-a ridicat o cruce pe locul unde generalul-erou a căzut grav rănit. De asemenea, numele său este purtat și de o stradă din municipiul Bistrița. I s-a construit un bust în curtea Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizate din Bistrița.
Generalul Balan a fost primul general român căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei în al doilea război mondial.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5