De Ziua Eroilor, Generalul Grigore Bălan, eroul dezrobirii Ardealului, comemorat la Blăjenii de Sus
Ziua Eroilor este celebrată, în fiecare an, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti. Ziua Eroilor neamului are ca scop să ne aducă aminte de ostașii căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
Pentru cinstirea eroilor din județul Bistrița-Năsăud, am depus coroane de flori la Bustul Generalului erou Grigore Bălan din satul Blăjenii de Sus, a transmis subprefectul Ioan Zăgrean.
Manifestarea a fost organizată de către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în colaborare Brigada 81 Mecanizată ”G-ral Grigore Bălan”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria comunei Șintereag. Colonel Cornel Traian Scurt - comandatul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’, primarul Ioan Bob, subprefectul Ioan Zăgrean, Cornelia Vlașin – șef Serviciu Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud au participat la ceremonialul de la Blăjenii de Sus.
Ulterior, la cimitirul din Șintereag, a fost depusă o jerbă de flori la mormântul SLT (p.m.) Marius Florin SFECHEȘ.
***
Grigore Balan (n. 1896 – d. 13 septembrie 1944, Sinaia) a fost un general român, care a luptat în cel de-al doilea război mondial. A îndeplinit funcțiile de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte (1941-1943), locțiitor al comandantului Diviziei 2 Vânători de Munte (1943-1944) și locțiitor al comandantului Diviziei 1 Vânători de Munte (1944). La începutul lunii septembrie 1944, Divizia 1 Vânători de Munte lupta alături de Divizia de voluntari ‘Tudor Vladimirescu’ pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe. Aveau loc lupte grele cu puternice forțe inamice germane la Ilieni și pe malul stâng al râului Olt, la Chichiș. Colonelul Balan a fost rănit grav de un foc de artilerie pe teritoriul localității Arcuș la 9 septembrie 1944. El a murit la spitalul din Sinaia patru zile mai târziu, fiind înaintat post-mortem la gradul de general de brigadă. A fost înmormântat în cimitirul militar din București.
Pentru eternizarea memoriei sale, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele generalului erou, iar la 150 m sud de podul de peste pârâul Arcuș, s-a ridicat o cruce pe locul unde generalul-erou a căzut grav rănit. De asemenea, numele său este purtat și de o stradă din municipiul Bistrița. I s-a construit un bust în curtea Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizate din Bistrița.
Generalul Balan a fost primul general român căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei în al Doilea Război Mondial.
Citiţi şi:
- Generalul Grigore Bălan, eroul dezrobirii Ardealului, comemorat la Blăjenii de Sus
- Generalul Grigore Bălan, eroul dezrobirii Ardealului, comemorat la Blăjenii de Sus
- Triplă sărbătoare la Blăjenii de Sus! Eroii nu mor niciodată!
- Numele a două străzi din Bistriţa au date greşite
- La 90 ani, generalul de brigadă (retr.) Ioan Birişiu a fost sărbătorit de camarazi
Adaugă comentariu nou