La 90 ani, generalul de brigadă (retr.) Ioan Birişiu a fost sărbătorit de camarazi

Sala mare a Cercului Militar Bistriţa a găzduit festivitatea prilejuită de împlinirea vârstei de  90 de ani a generalului de brigadă (retr.) Ioan Birişiu, eveniment la care au participat locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, colonel Ioan – Marian Cristurean, colonel (rez.) Vasile Măgeruşan - preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” filiala judeţului Bistriţa – Năsăud, comandanţi de unităţi din Garnizoana Bistriţa, veterani de război, cadre în rezervă şi retragere, reprezentanţii militarilor din comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată. .

 „Au fost rostite alocuţiuni de către colonel Ioan – Marian Cristurean, colonel (rez.) Vasile Măgeruşan, Adrian Mănarcă, domnul Cornel Florea, la final luând cuvântul generalul de brigadă (retr.) Ioan Birişiu, care în cuvinte emoţionante a descris parcurgerea carierei militare, activitatea desfăşurată în viaţa civilă, cu împliniri şi satisfacţii, dar şi cu greutăţi şi a mulţumit tuturor pentru prezenţa alături de domnia sa la împlinirea acestei vârste memorabile.

A fost un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, iar la încheierea festivităţii sărbătoritului i-a fost oferită din partea locţiitorului comandantului brigăzii o plachetă, o diplomă aniversară şi un album foto, colonelul (rez.) Vasile Măgeruşan i -a înmânat o plachetă, iar din partea comandantului Centrului Militar Judeţean Bistriţa – Năsăud, col. Florintin Belean, o diplomă aniversară şi un cadou. De asemenea, invitaţii prezenţi la aniversare i-au oferit generalului de brigadă Ioan Birişiu flori şi cadouri”, precizează  ocotenent-colonel Florin Apăfăian, ofiţer cu informarea şi relaţiile publice la U.M. 01331 BISTRITA

Generalul de brigadă (retr.) Ioan BIRIŞIU s-a născut la data de 22 iulie 1925 în localitatea Dobalii de Jos, judeţul Trei Scaune (Covasna). În perioada 1944 – 1946 urmează cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie, iniţial în tabăra din Zărneşti, ulterior la Sibiu şi este avansat la gradul de sublocotenent la 1 iulie 1946 prin Înalt Decret Regal, fiind clasificat al nouălea din 474 absolvenţi. A îndeplinit funcţia de comandant pluton antitanc la Batalionul 2 Vânători de Munte din Braşov, comandant de companie şi ofiţer de stat major la Batalionul 16 Vânători de Munte din Bistriţa, şef de stat major de regiment la Regimentul 219 Infanterie din Slobozia, şef birou cercetare la Divizia 95 Infanterie din Oradea, iar de-a lungul carierei militare a urmat diferite cursuri de perfecţionare.

A fost trecut în rezervă cu gradul de căpitan la data de 22 noiembrie 1955, avansat la gradul de maior în anul 1976, la gradul de locotenent – colonel în anul 1990, colonel – 1995 şi general de brigadă în anul 2012. Din anul 1990 face parte din Biroul Executiv al Filialei Judeţene Bistriţa – Năsăud a Veteranilor de Război, îndeplinind funcţiile de secretar, vicepreşedinte, preşedinte interimar iar din anul 2009 este preşedintele acestei asociaţii.

Pentru recunoaşterea meritelor şi pentru participarea domniei sale la cel de-al Doilea Război Mondial a fost decorat cu Medalia Muncii – 1949; Medalia “Eliberarea de sub Jugul Fascist” – 1954; Medalia “Crucea Comemorativă al celui de-al Doilea Război Mondial 1941 – 1945”; Medalia Naţională “Serviciul Credincios” – 2009; Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler – 2015.

În anul 2008 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa iar în anul 2014 titlul de cetăţen de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5