Iluminatul public din Beclean, extins şi modernizat cu 4,5 milioane de euro: 40 de kilometri, cu 1.000 de leduri funcţionale în sistem WiFi

Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, anunţă semnarea contractului de execuţie pentru proiectul de “Creștere a eficienței energetice în sistemul de iluminat public al orașului Beclean”, în valoare de 4,5 milioane de euro, finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Execuţia a fost adjudecată, în urma procedurii de achiziţie publică, de către Telekom.

„Acest proiect face parte din componenta smart city a orașului nostru, având parte de o modernizare care va permite reducerea consumului de energie electrică în sistemul de iluminat public printr-un control inteligent al intensității luminoase cu tehnologie LED și o extindere cu stâlpi metalici a iluminatului public stradal în orașul Beclean. Mulțumesc tuturor pentru încredere!”, transmite Nicoale Moldovan.

***

Proiectul prevede implementarea la Beclean a unei noi reţele stradale de iluminat public, cu o lungime totală de 40 de kilometri, cu 1.000 de leduri funcţionale prin telegestiune computerizată în sistem WiFi, operabilă de pe PC sau telefonul inteligent.

Artere de circulaţie, străzi din oraş şi din cartierele aparţinătoare sunt cuprinse în acest proiect lansat de către Primăria oraşului, alături de alte proiecte, cu scopul de crea o infrastructură urbană modernă, cu dotări şi utilităţi de nivel european şi la cele mai noi standarde de tehnologie.

Practic, noul ansamblu este unul foarte complex şi permite monitorizarea, comandarea şi programarea de la distanţă a fluxului de lumină şi a intensităţii acestuia, pe intervale orare sau în funcţie de necesităţi, cu adaptare la fiecare situaţie în parte: de exemplu, va exista posibilitatea inducerii unei vizibilităţi sporite la producerea unui accident, pentru facilitarea intervenţiei de urgenţă, sau la trecerea (cu maşina) printr-o zonă mai puţin frecventată şi, implicit, mai întunecată.

Reţeaua nu se va construi pe cea existentă, ci va fi una complet nouă, cu lampadare ultramoderne, cu leduri garantate să funcţioneze 5-10 ani de zile fără schimbare, cu fire îngropate. Dincolo de modul de gestionare, bazat pe tehnologia viitorului, noul sistem de a face lumină în oraşul de pe Someş are şi o importantă componentă de rentabilitate, axată pe o reducere cu peste 50 la sută a consumului estimat.

Complementar, prin proiectul de îmbunătăţire al mobilităţii urbane ,,Drumul Gării”, prevăzut ca un alt obiectiv major al administraţiei publice locale, vor apărea în oraş semafoare şi camere de luat vederi gestionate de la distanţă tot în regim inteligent (smart), precum şi un sistem integrat de fluidizare al traficului rutier ce tranzitează localitatea, cu variante ocolitoare, pentru a evita aglomerările de trafic actuale, ceea ce va transforma oraşul Beclean într-unul dintre primele oraşe din România care îşi crează o infrastructură urbană de tip ,,Smart City”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5