La noi

Îmbuibare și impostură

Zeci de ani, pentru mine Ziua Sfintei Marii a însemnat prezența în satul de baștină al tatălui meu – Dumbrăvița. Dar, treptat, rudele mele au început să ia drumul fără întoarcere, iar dintre prieteni puțini au rămas .
Însă au luat drumul – un altfel de drum -, tineri, oameni în plină putere, la muncă, înspre occidentul Europei. Acolo muncesc pe rupte, agonisesc bani, acasă își construiesc case zdravene; dar sunt mereu nelocuite, căci stăpânii lor se întorc la lucru, peste hotare. Celebrul bal de Sf. Marie de la Diug, de altădată? Doar o amintire. Cine să-l organizeze, cine să mai participe la el?
Oricum, nu parlamentarii, nu guvernanții, nu liderii de partide (vai ce glumă naivă am făcut!). Trec și ei hotarele, dar, spre odihnă, prin țările exotice, căci peisajul României e… anost, plictisitor.
S-a făcut o recentă cercetare asupra ostenelii parlamentarilor. Doamne, ce să vezi: De la preluarea mandatului și până în prezent (deci, până la jumătatea canicularului august 2017) deputații și senatorii s-au spetit gâfâind 59 de zile pentru bunul mers legislativ al țării. În luna mai era să sucombe, deoarece au trebuit să lucreze (?) 12 zile! Țț! Și, indiferent că vin sau nu în Parlament, au o indemnizație lunară între 5.400 lei și 16.ooo. Iar mult harnicii parlamentari din provincie primesc, în plus, 3500 de lei pentru cazare și 1400 de lei pentru deplasare.
Prin urmare, popor român, muncește, ca să se realizeze resursele necesare pentru această splendidă categorie de demnitari cu degetul în nas.
Un măscărici, șef de partid situat în opoziție, își varsă frustrările în public, declarând astfel pe seama puterii executive actuale:
„Atâta amatorism, atâta improvizație, chiar atâta rea voință nu am văzut la alt guvern de la revoluție și până astăzi.”
Drăguțul, a uitat că în aceeași postură se situa el însuși când făcea vocalize baritonale în fruntea unui minister. Mănăstire-ntr-un picior / Ghici, Orban, cine-i?
Desigur că insul exagerează. Sunt o seamă de guvernanți care trudesc cu bunăvoință și competență. Doar că unii distonează. De pildă, premierul e atât de zelos, încât lucrează la guvern și duminica. Pe de altă parte, ministrul învățământului dă frumoase rateuri în folosirea corectă a limbii învățate de la mămica…
Cât despre îmbuibarea unor baroni din țărișoara noastră, să auzim de bine, deoarece DNA-ul are treburi de cercetat mult mai mărețe… Ș-apoi, pe măsură ce le cresc veniturile ilicite, le crește și osânza, or, Direcția Națională de Anticorupție nu se interesează de aspectele… anatomice ale îmbuibaților.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5