Inaugurarea sediului Uniunii Mondiale de Folclor în Voiron. S-au anunţat primii oaspeţi la „Nunta Zamfirei”

Uniunea Mondială de Folclor a inaugurat, zilele trecute, sediul istoric şi sociale în oraşul Voiron. Cu acest prilej, a avut loc şi o şedinţă a Biroului Executiv IGF în care s-au stabilit acţiunile mari ale anului 2016. După cum ne informează preşedintele Federaţiei, dr. Dorel Cosma, şi-au anunţat prezenţa la Bistriţa, la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, până acum, formaţii din Argentina, Franţa, Italia şi Israel. De asemenea, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” va fi prezent la un festival internaţional, la Voiron, ce se va derula în iulie. Tot legat de municipiul nostru este şi invitaţia pentru corurile din Franţa şi Spania de a fi prezente la Reuniunea Corală „Bartolomeu Anania”.
În luna septembrie vor fi decernate premiile IGF Gold Stars, în Italia.Pe 1 decembrie este planificată o şedinţă a Biroului Executiv al Uniunii, ce se va derula în România, optându-se fie pentru sediul IGF de la Bucureşti fie pentru Bistriţa. Cel mai probabil, evenimentul va avea loc în municipiul nostru, cu acest prilej fiind realizat şi un amplu spectacol de Ziua Naţională a României.
Caravana IGF se va derula între 23-28 iunie, în Spania şi Portugalia, cu solişti din zece ţări, România fiind reprezentată de doi mesageri ai cântecului popular. Întâlnirea a avut loc cu prilejul inaugurării sediului istoric şi social al Uniunii Mondiale de Folclor.
IGF a luat fiinţă în 1949, prin eliberarea documentelor oficiale la Nice, însă deoarece acolo nu a fost un sediu spaţios, în 2011 s-a insistat pentru realizarea unui sediu propriu unde să fie toate documentele federaţiei. Cu doi ani în urmă, un sediu administrativ a fost inaugurat în Italia, la San Giovanni Rotondo, unde este o sală de spectacole cu 250 de locuri, sală de expoziţii, spaţii pentru derularea unor activităţi de microgrup. Zilele trecute a fost inaugurat al doilea sediu, la Voiron, unde Primăria oraşului a atribuit Federaţiei un spaţiu generos, cu birouri pentru conducere, sală de şedinţe, sală de expoziţii.
Placa care atestă prezenţa federaţiei aici a fost dezvelită de către preşedintele Dorel Cosma, alături de primarul oraşului, Julien Polet, a deputatului în Parlamentul Franţei, Michelle Bonneton, şi a consilierului regional Chokri Badreddine.
În acest cadru, scriitorul Dorel Cosma şi-a lansat şi cele mai recente cărţi „Flight” şi „Bilet de călătorie” prezentate de Doris Gîţa - în limba engleză, traducerea în franceză fiind asigurată de gazde. „M-am bucurat să văd că mulţi colegi au propus să inaugurăm sedii ale federaţiei în fiecare ţară unde să se desfăşoare întâlniri nu doar folclorice, ci şi din alte domenii ale culturii. Ca să dăm exemplu doar municipiul nostru, Orchestra de suflători din Voiron a fost prezentă la Festivalul de Teatru, la fel formaţiile corale din Spania şi Belgrad”, ne spune Dorel Cosma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5