Caravana Folclorică I.G.F. i-a adus dr. Dorel Cosma Distincţia pentru Merite Culturale, în Italia, şi Medalia oraşului Voiron, în Franţa

Fotografii de Viorel Liviu Vescari

Uniunea europeană şi extraeuropeană de folclor I.G.F. a lansat o propunere deosebită pentru promovarea soliştilor vocali de muzică populară. În acest sens s-a iniţiat o Caravană folclorică prin care solişti din ţările membre I.G.F. să fie prezenţi pe scenele Europei. Iniţiativa a prins repede contur prin efortul a patru Federaţii Naţionale de folclor : România, Italia, Franţa şi Spania, exact ordinea prin care Caravana se derulează. Debutul a avut loc în staţiunea Colibiţa din jud. Bistriţa- Năsăud. Muzică, dans și voie bună la Fischerman's, artiștii străini bucurându- se de frumusețile naturii. Plăcut impresionați de peisajul din Colibița și de aerul curat unii dintre ei ne-au mărturisit că nu vor să se mai întoarcă acasă, cel puțin pentru o lună. La deschiderea oficială au fost prezenţi alături de cel care a venit cu inițiativa de organizare a unui astfel de festival, dr. Dorel Cosma – președintele Uniunii Europene și Extraeuropene de Folclor, primarul comunei Bistrița-Bârgăului, cel care a primit cu drag această idee și a susținut evenimentul și din punct de vedere financiar, Vasile Laba și președintele Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Programul artistic a adus soliști ai folclorului bulgar, italian, spaniol, ucrinean, maghiar și grecesc și ansamblurile de dansuri populare, "Balada", "Colibița" și "Cununa de pe Someș", formații care fac parte și din Asociația Națională de Folclor din România.
De aici, artişti europeni au luat calea Italiei. Preşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor din Italia- Benito Ripoli care este şi vicepreşedintele I.G.F. a îmbrăţişat de la bun început ideea Caravanei. Astfel împreună cu colegii din Federaţia italiană au pregătit derularea acestei mari întâlniri europene în localitatea Lecco, în apropiere de Bergamo unde primarul gazdă a primit ştafeta culturală din partea primarului comunei Bistrița-Bârgăului, Vasile Laba. Aici, în cadru oficial, primarul oraşului i-a acordat dr. Dorel Cosma – președintele Uniunii Europene și Extraeuropene de Folclor, Distincţia pentru Merite Culturale, pentru promovarea tradiţiilor europene. Au fost susţinute spectacole în trei oraşe diferite ale regiunii Lombardia, spre bucuria miilor de spectator dornici să vadă frumuseţea tradiţiilor.
Caravana a pornit apoi spre Franţa, unde preşedintele Confederaţiei franceze- Nicolas Charlety – preşedinte adj. I.G.F. a primit timp de alte trei zile delegaţiile la Voiron. Aici, la primăria oraşului, prof. dr. Dorel Cosma a primit Medalia oraşului Voiron, înmânată de primar. După spectacolele susţinute, caravana a continuat cu o vizită la Lourdes şi un concert în biserica din Camparne.
După cum ne-a declarat telefonic din miezul evenimentelor, dr. Dorel Cosma, Spania va fi ultima ţară gazdă, unde Antonio Vinas Mira – preşedintele Federaţiei de folclor din Galiţia şi vicepreşedinte I.G.F. va primi caravana în oraşul Qurense. În jurul datei de 30 iunie artiştii se vor întoarce spre casele lor, cu bucuria participării la primul eveniment european de acest fel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5