Preşedintele Dorel Cosma a inaugurat noul sediu IGF, în Italia, cu ocazia Galei Premiilor Oscar în Folclor. Cununa de pe Someş şi Balada au primit titlul de „Ansamblu folcloric emerit”

La San Giovanni Rotondo, în Italia, a avut loc Adunarea generală IGF, la care au participat delegaţi din 20 de ţări. Preşedintele Uniunii, prof. dr. Dorel Cosma, a făcut analiza din ultimii trei ani, precum şi propunerile pentru bunul mers al promovării tradiţiilor din întreaga lume, pentru următoarea perioadă.
Întâlnirea a avut loc în noul sediu IGF, inaugurat cu acest prilej, în centrul oraşului italian, într-o clădire care a fost donată de către Consiliul Local, cheile fiind înmânate de către edil personal preşedintelui Dorel Cosma. Spaţiul beneficiază de o sală de spectacole cu 300 locuri, de o sală de expoziţii, de birouri pentru preşedinte, vicepreşedinte şi secretariat. Sediul a fost inaugurat şi prin vernisarea unei expoziţii cu costume populare din toate ţările membre IGF, România fiind reprezentată de costumele din zona Someşului. Apoi, la teatrul din localitatea a avut loc Gala Premiilor Oscar în Folclor, preşedintele Dorel Cosma înmânând anul acesta trofeul la şase reprezentanţi din Rusia, Italia, Slovacia, Elveţia, Cehia, din România distincţia fiind primită de îndrăgita interpretă şi realizatoare de emisiuni Emilia Bubulac.
În centrul oraşului s-a derulat Festivalul World Folk Stars 2014, în cadrul căruia au evoluat formaţii de mare ţinută din Serbia, Italia, Spania, Bulgaria. Ţara noastră a fost reprezentată de ansamblurile bistriţene Cununa de pe Someş şi Balada care, în coregrafia lui Teodor Puşcaş şi a Ficei Simionca, au prezentat suite de dansuri din toate zonele ţării. Pentru evoluţia deosebită avută de-a lungul timpului, ansamblurile bistriţene au primit titlul de „Ansamblu folcloric emerit”, ceea ce le dă o altă ţinută de acum.
Cu această ocazie au fost marcaţi 65 ani de existenţă a IGF, acordându-se medalii şi certificate de excelenţă pentru zece colaboratori care au avut activitate deosebită în cadrul instituţiei. Din ţara noastră au primit distincţiile Pahone Pop – membru Biroul IGF, vicepreşedinte pe România, şi Mărioara Sighiartău şi Mihai Berbunschi de la Centrul Cultural Municipal, care de trei ani asigură recuzita tehnică şi corespondenţa permanentă cu membrii federaţiei. Lor li s-au alăturat reprezentanţi din Franţa, Spania, Bulgari, Italia şi Lituania.
Directorul Centrului Cultural Municipal nu a ajuns bine acasă şi a intrat în febra pregătirilor pentru Festivalul Rock, ediţia I, care se va derula astăzi, de la ora 16.00, în complexul de agrement Schulerwald, unde bistriţenii sunt aşteptaţi să se bucure alături de Hara, Pact şi Prefix 990. urmează, în 15 august, o nouă ediţie a Festivalului Tradiţiilor Ţigăneşti pe scena din zona Pietonală, unde invitaţi de marcă sunt Romafest şi Zece Prăjini. Apoi, în perioada 22-24 august, Bistriţa va intra din nou în sărbătoare printr-o serie de evenimente menite să marcheze ediţie din acest an a Zilelor Bistriţeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5