Însoţind „Comisia de tăieri-toaletări arbori” din municipiu

În plină desfăşurare a acţiunilor din programul „Lunii curăţeniei de primăvară”, primarul Ovidiu Creţu a ţinut să invite pe jurnaliştii la ceea ce a numit „o şedinţă a Comisiei de tăieri – toaletări arbori”, constituită din reprezentanţi ai executivului, precum primarul, viceprimarul de resort, George Avram, şef sector spaţii verzi – Liana Popescu, reprezentanţi ai societăţii civile, ai Ocolului Silvic al municipiului, Agenţiei de Protecţia Mediului, Comisariatul Gărzii de Mediu. Cu precizarea că din septembrie anul precedent – acest „for” cu atribuţia de a decide asupra vieţii şi sănătăţii arborilor aflaţi pe domeniul public – fie în Parcul municipal, pe aliniamentul străzilor, scuaruri, pe spaţiile verzi dintre blocurile de locuinţe, îşi exercită atribuţiile în teren. Iar deciziile se iau prin consens, la faţa locului, în prezenţa celor care solicită tăierea unui arbore sau toaletarea… Misiune deloc lipsită de importanţă, prin efectele pe care le produce.

Pentru miercuri, 1 aprilie, comisia a avut pe ordinea de zi 11 solicitări: în str. Octavian Goga, soluţia a fost toaletarea celor 2 arbori şi nu tăierea, care nu se justifica. În str. Dragoş-Vodă, nucul pe care ar fi vrut unii locatari din bloc să-l taie, a scăpat de fierăstrăul celor care nu se împacă cu prezenţa lui în faţa balcoanelor, a geamurilor. Se aprobă, însă, tăierea unui corcoduş şi a unui salcâm, în aceeaşi zonă pentru că sunt prea aproape de peretele blocului. Vor fi plantaţi puieţi, spre a menţine numărul de arbori.

Cel mai disputat este cazul din str. Arţarilor, bloc 36, unde o parte dintre proprietari/locatari au solicitat defrişarea arbuştilor şi suprimarea spaţiului verde pentru amenajarea locului de joacă pentru copii. Aceasta în situaţia că locul de joacă chiar există alături…. Care ar fi miza? Muţi sau împingi până sub balcoane locul de joacă şi faci rost de o parcare… Asta, prin desfiinţarea spaţiului verde!

O gândire „antiecologică” – cum spun alţi proprietari/locatari din acelaşi bloc de locuinţe. Oamenii se simt agresaţi de o asemenea măsură. Într-adevăr! Nu aceasta e spiritul „european” pe care-l trâmbiţăm atât de mult!

Şi, nici comisia aceasta „plenipotenţiară”, cu primarul în frunte, nu trebuie să lase lucrurile la nivelul acesta: al unei dispute între două „tabere” din acelaşi bloc.

Traseul comisiei de tăieri-toaletări s-a încheiat în Parcul municipal – zona dinspre Restaurantul „Phoenix” – unde s-a decis tăierea brazilor într-adevăr uscaţi. Nu-i mai puţin adevărat că asupra „mişcărilor” tăietorilor de copaci… a celor dispuşi să dea cât de repede cu drujba, sunt aţintiţi şi ochii celor care şi-au făcut o datorie din apărarea Parcului, a spaţiilor verzi din oraş. Din capul aleii principale, unul dintre aceşti „militanţi”, i-a salutat discret pe membrii Comisiei…

Primarul Ovidiu Creţu a făcut cunoscut că în acest sezon, în municipiu, au fost plantaţi 86 puieţi de mesteacăn, 18 platan, iar pentru toamnă se pregăteşte plantarea a 400 puieţi de stejar roşu şi de paltin. De asemenea, s-au plantat 1.311 fire de gard viu, iar 5000 de fire au fost distribuite spre plantare asociaţiilor de proprietari.

Din păcate, din cei 800 de trandafiri plantaţi, 100 au fost furaţi. De aceea, primarul face şi un apel către cetăţeni să fie şi ei cu ochii pe aceste rondouri amenajate, de care să se bucure cu toţii. Să-i denunţe pe cei care se dedau la asemenea gesturi înjositoare, oricât de „pasionaţi” sunt unii de frumuseţea florilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5