D.S.P. Bistriţa înseamnă o administrare mai eficientă a bunurilor din proprietatea publică
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
Cu data de 4 martie 2009, prin HCL nr. 49, a fost înfiinţat Serviciul public municipal „Direcţia Servicii Publice Bistriţa” ca serviciu public de interes local cu personalitate juridică. În susţinerea proiectului, primarul Ovidiu Creţu evidenţia principii precum: descentralizarea; subsidiaritatea şi proporţionalitatea; dezvoltarea durabilă şi corelarea cerinţelor cu resursele; protecţia şi conservarea mediului natural şi construit; asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei; administrarea eficientă a bunurilor din proprietatea publică sau privată a unităţii administrativ-teritorială; participarea şi consultarea cetăţenilor.
În ce măsură, faptele confirmă atingerea obiectivelor, cum se regăsesc aceste principii în activitatea DSP, au urmărit în dialogul cu factorii implicaţi, la nivelul conducerii direcţiei şi al executivului municipal.
COMPETENŢE ŞI ATRIBUŢII SPORITE ÎN BENEFICIUL COMUNITĂŢII LOCALE
- Dialog cu directorul Ioan Creţiu -
„Acordarea unei autonomii, în baza transformării din serviciu public fără personalitate juridică în serviciu public cu personalitate juridică, a favorizat o mai eficientă administrare a bunurilor din domeniul public date în gestiune (…)”, ne spune directorul Ioan Creţiu. Dobândirea noului statut „de personalitate juridică” şi competenţele noi acordate fostului serviciu public a justificat şi o schimbare de denumire, din „Direcţia de administrare a domeniului public” în Direcţia Servicii Publice Bistriţa. „Iată, spre exemplu, continuă directorul I. Creţiu, achiziţia de materiale se face de acum în cadrul Direcţiei, printr-un compartiment specializat… Asta însemnând o planificare concretă şi din timp a achiziţionării produselor şi materialelor necesare bunei desfăşurări a activităţii.
- Puteţi concretiza…
- Ioan Creţiu: Desigur, pentru serviciul întreţinere străzi: cribluri, nisip, bitum, ciment, sare; pentru serviciul întreţinere spaţii verzi: seminţe, puieţi şi arbori, arbuşti - gard viu, produse pentru combaterea dăunătorilor.
- În 10 decembrie, la Gala Premiilor Revistei „Info mediu Europa”, sub patronajul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu şi Administraţiei Fondului pentru Mediu, primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, i s-a înmânat premiul „Primăria Verde”, pentru performanţele în ce priveşte interesul pentru protecţia mediului…
I.C.: E îmbucurător şi stimulativ acest titlu…
- Ne aflăm, iată, pe terenul acesta, al protecţiei mediului, extensiei spaţiilor verzi… în care DSP este „vioara-ntâi”. Este serviciul căruia îi revin atribuţiile privind gospodărirea spaţiilor verzi amenajate în intravilanul municipiului şi localităţile componente. Cu ce a ieşit în faţă DSP?
I.C.: Pot enumera câteva date: În 2009, până la 27 noiembrie, în municipiu au fost plantaţi: 619 arbori (arţar, tei, frasin, păr ornamental, prun ornamental, salcie, platan); 7.196 buc. arbuşti (tufe şi gard viu); 551 buc. trandafiri (pentru parcuri); 181 bucăţi trandafiri acoperitori… ceea ce este o noutate. Plantarea de arbori şi arbuşti continuă. Au fost plantate 211.595 fire de flori şi înfiinţate plantaţii floricole noi, însumând 688 mp… este ceea ce sunt sensurile giratorii şi refugiile de la treceri de pietoni, situate în punctele principale din oraş.
Cum aţi putut vedea, la Serele din str. V. Babeş se lucrează la pregătirea materialului săditor 2010. Din decembrie, până în aprilie. Este, cum se spune, activitate cu „foc continuu”…
- Vorbim de administrarea eficientă a bunurilor…
I.C.: Vorbim, dar şi facem. Un obiectiv prioritar a fost reducerea consumului de gaz la încălzirea serelor în care se produce materialul dendro-floricol. Am procedat la înlocuirea serelor clasice, acoperite cu sticlă, la cele acoperite cu folie dublă. Ceea ce înseamnă un câştig şi în ce priveşte calitatea materialului săditor produs.
- Cu ce alte rezultate se măsoară această deschidere în activitatea Direcţiei Servicii Publice? Chiar dacă ne raportăm la perioada din primăvară -până toamna acestui an.
I.C.: În acest interval de timp, când am avut largheţea să dezvoltăm baza proprie, a fost achiziţionat un finisor pentru turnarea asfaltului. A însemnat calitate şi productivitate în ce priveşte lucrările de asfaltare pe carosabil pe care le execut serviciul întreţinere străzi. Nominalizez ansamblul de lucrări la trama stradală: benzile de viraj la dreapta - B-dul Independenţei şi B-dul Republicii; lărgirea străzilor Calea Moldovei şi Lucian Blaga, pentru execuţia sensului giratoriu din intersecţiile acestor străzi.
În premieră în municipiu: parcările ecologice
În 2009, DSP a amenajat un număr de 347 locuri de parcare ce însumează o suprafaţă de 6.388 mp, din care 6.036 mp sunt parcări ecologice, ne spune directorul I. Creţiu.
- Cu toate aceste parcări noi, nici Bistriţa nu reuşeşte să ţină pasul cu creşterea numărului de autoturisme. Ce perspectivă vizaţi în 2010, în privinţa parcărilor auto din oraş?
I.C.: Pentru 2010 avem în programul de lucru stabilit execuţia a 11.273 mp de parcări ecologice- 572 locuri de parcare. Observaţi că tindem spre o dublare aproape a spaţiilor de parcare în 2010, faţă de 2009.
- Pe cine puteţi nominaliza, să spunem astfel, din rândul celor care lucrează în cadrul serviciului de întreţinere străzi sau serviciul întreţinere spaţii verzi?
I.C.: Cred că aceştia se recomandă singuri, prin standardul şi calitatea lucrărilor executate la trama stradală şi întreţinerea spaţiilor verzi. Sunt oamenii din formaţiile conduse de ing. Ioan Moldovan, tehnician Florea Tămaş, iar la spaţii verzi - şef serviciu ing. Liana Popescu, ing. Emil Bulbuc, tehnician Leon Uilean.
Obiective pentru 2010
*Asfaltarea aleilor şi parcărilor din cartierul Ştefan cel Mare, Aleea Tihuţa, cu parcările aferente, de asemenea, în Aleea Plopilor şi Aleea Margaretelor, cu parcările aferente.
În municipiu,
Din 74 spaţii de joacă, 26 sunt neautorizate ISCIR
Municipiul are 74 spaţii de joacă. „În acest an 2009, s-au reabilitat un număr de 10 spaţii de joacă. Intervenţiile au constat în: înlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente noi, performante, fiabile, conform normelor europene. Au fost achiziţionate din Franţa şi Germania. Între acestea enumerăm: Intrarea Violetelor - bloc 1; Avram Iancu - bloc 19; C.R. Vivu - Bloc 15; Împăratul Traian - Bloc 46”.
- Ştiu că aţi menţionat, cu ani în urmă, că la Bistriţa s-a procedat la autorizarea ISCIR a echipamentelor din spaţiile de joacă. Acţiunea aceasta de autorizare fiind în derulare, pe măsura reabilitării spaţiilor… Vă întreb dacă, la această oră, în Bistriţa există încă echipamente neautorizate ISCIR?
I.C. Chestiunea „autorizării” a fost în prim-planul atenţiei. Ca urmare, la această oră avem 48 de spaţii de joacă cu echipamente autorizate ISCIR, din cele 74 existente în oraş. În 2010, vom propune efectuarea de lucrări pentru a obţine „ISCIR”-ul, pentru încă 18 spaţii de joacă, din cele 26 care mai sunt nereabilitate şi, ca atare, neautorizate ISCIR.
- Cele neautorizate prezintă, cumva, riscul de accidentare?
I.C.: Nu, categoric nu! Pentru că şi în situaţia că nu sunt reabilitate, adică înlocuite echipamentele cu altele noi, ele sunt verificate săptămânal şi unde apar defecţiuni sunt înlăturate, neexistând acest risc la care vă referiţi, pe bună dreptate, ştiind că s-au întâmplat şi accidente. Din fericire, nu în oraşul nostru.
- Am realizat, în dialogul purtat, o retrospectivă, pe un interval de timp scurt, pe cele 3 trimestre ale lui 2009. Spuneţi-ne, ce vizează Direcţia Servicii Publice în privinţa lucrărilor la terţi?
I.C.: În poziţia de serviciu cu „personalitate juridică”, DSP poate executa, totodată, lucrări la terţi: asfaltare, amenajare spaţii verzi, instalaţii sanitare, instalaţii de apă, închirieri de utilaje, vânzări de materiale din pepiniera şi serele Direcţiei.
Astfel, avem încheiat contract de lucrări de refacere a asfaltului la lucrările de dezvoltare a reţelei de apă-canalizare în municipiu, cu executantul acestora „Hidroconstrucţia”. Sau amenajarea de spaţii verzi, la Primăria Josenii Bârgăului. Lucrări de deratizare - dezinsecţie la Asociaţiile de proprietari/locatari sau la agenţi economici din oraş sau chiar din judeţ. În perioada următoare, lucrările la terţi vor creşte în ponderea activităţii DSP în domenii precum cele arătate.
REZULTATELE D.S.P. SUNT CELE AŞTEPTATE ŞI CHIAR NOTABILE
-D-le viceprimar, referindu-ne la Direcţia Servicii Publice Bistriţa, serviciu public , în organigrama Primăriei, care a dobândit personalitate juridică, cum apreciaţi rezultatele obţinute în intervalul de timp parcurs?
George Avram: Deşi ne raportăm la un segment de timp foarte scurt, putem aprecia că rezultatele sunt cele aşteptate şi chiar notabile. Trebuie să recunoaştem, şi aceasta o pot face cel mai bine concitadinii noştri, că DSP-ul a acţionat cu rezultate foarte bune, ceea ce se reflectă într-o serie de lucrări fizice executate pe raza municipiului - locuri de joacă pentru copii, sensuri giratorii, parcări auto, cele mai multe parcări ecologice, pietruiri de drumuri în cartiere şi în municipiu.
Nu în ultimul rând putem aprecia şi o mai bună gestionare a banului public (Lucrări pe care alţii ni le-ar fi executat cu 3 lei, noi le-am făcut cu 1 leu!)(...)
-Vine iarna… Vom avea o altă „deszăpezire”, mai operativă decât în anii trecuţi, acum că serviciul public DSP funcţionează cu un statut nou?
G.A.: Vă referiţi, înţeleg, la capacitatea de răspuns, care este etalonul pentru o bună activitate şi în privinţa deszăpezirii. Eu spun că având DSP-ul, adică o capacitate îmbunătăţită, sporită de acţiune, nici la capitolul „deszăpezire” nu vom avea problemE, probleme care, să recunoaştem, au mai apărut în ultima perioadă.
-Nu vă spun o noutate, Primăria Bistriţa a obţinut titlul de „Primăria Verde”, în competiţia cu alte primării din ţară. În două cuvinte, cum comentaţi acest succes?
G.A.: Este îmbucurător şi, totodată, un lucru care ne obligă la mai mult, la promovarea unor proiecte care să susţină ceea ce s-a făcut şi să asigure, totodată, o extensie a spaţiului verde, pentru un mediu sănătos în oraşul nostru. Mai pot să remarc şi că la dobândirea acestui titlu a contribuit şi Direcţia Servicii Publice, despre a cărei activitate vorbim astăzi în coloanele ziarului „Răsunetul”.
Citiţi şi:
- Cartea de identitate a D.S.P. Bistriţa – un oraş, din zi în zi, mai bine gospodărit
- Bistriţa. Lucrări edilitare programate în această săptămână
- Lucrări edilitare programate în municipiu
- Începe curăţenia de primăvară, la Bistriţa
- Lucrări edilitare programate pentru această săptămână în municipiul Bistriţa
Adaugă comentariu nou