Înstruţatul boului, obicei ancestral la Căian şi Tăure

În Căianu Mic, Căianu Mare şi Tăure a avut loc, de Rusalii, „Înstruţatul boului”, datină pastoral-agrară, influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea.

Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian draci. După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joac la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii. Ne bucurăm să vedem alte figuri simbolistice ale fertilităţii: „papalugăra” şi „hâzii”, personaje îmbrăcate în frunze verzi sau scoarţă de copac. Oamenii îl aşteaptă fiecare în pragul porţii şi aruncă apă spre procesiune, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă. Denumirea „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor, sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea şi că nu e bine să le vorbească dacă le întâlnesc. Se crede despre Rusalii că sunt Zânele apelor, din această pricină, de ziua lor, nu e bine să te scalzi, căci te-ai putea îneca.

Ne-am întors la “oraş” cuprinşi de sentimentul împlinirii, mândri că am văzut atâta încântare pe chipul a mii de spectatori localnici, „lătureni”, sau oaspeţi pur şi simplu, care ştiu să se bucure de „nemurirea culturii tradiţionale”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5