Intrebări creştine

(un pensionar )

Aş vrea foarte mult să ştiu care este la ora actuală starea ortodoxismului rus. Eu am fost în Rusia prin anii 5O şi ştiu de starea jalnică a pravoslavnicilor de la Răsărit .

 

Lumina Sfântă coboară la Ierusalim la Sfintele Paşti ale ortodocşilor. Este o mare mângâiere şi o adeverire a credinţei adevărate :Ortodoxia a trecut prin încercări cumplite cu deosebire în Rusia şi fostul URSS ,precum , iată, cunoaşteţi .Oricât noi nu prea , dar Dumnezeu iubeşte acest popor excepţional .Caracterul acesta remarcabil se vede şi în fervoarea extraordinară cu care a renăscut credinţa în această ţară cât un continent şi întinsă pe două continente.

Aş da un exemplu. Chiar după prăbuşirea URSS-ului, în 1992 ,arhimandritul Ioanichie Bâlan a făcut o vizită la Moscova şi în alte oraşe ,fiind uimit de renaşterea în forţă a credinţei ortodoxe .De astă dată , statul a dat un ajutor imens ,cu tot ce s-a putut. O asociaţie de sute de oameni cu studii superioare din Moscova ,de ex., a renunţat complet la căsătorie ,dedicându-se renaşterii ortodoxiei .Aş a început să caute locurile de suferinţe ale preoţilor,credincioşilor,călugărilor. Aşa au aflat pe Volga (la mănăstirea Gorkina)un loc unde au fost împuşcaţi din ordinul lui Lenin 11.OOO de călugări. Alţii au înfiinţat o fabrică de clopote , alţii au făcut ateliere de icoane ,alţii aşezăminte de binefacere .o efervescenţă uimitoare. Adesea oameni simpli -de care unii râd –tractorişti ,strungari ţărani , s-au calificat în câţiva ani ca preoţi. Poţi să ai Oxfordul , dacă n-ai dragoste de Dumnezeu ,degeaba .Vladimir Putin ,când a devenit Preşedinte al Rusie ,a dat ordin tuturor regiunilor ,ca acolo unde este o Biserică şi cineva merge să aprindă o lumânare ,deja să i se dea toate drepturile şi ajutorul de care sunt capabile autorităţile şi indivizii.

Un alt exemplu .In starea de atroce de secetă spirituală ,un preot călugăr îşi face o Biserică mobilă, pe o corăbioară pe Volga şi merge din sat în sat .Aveţi Biserică ? V-aţi spovedit vreodată ? Aveţi cărţi sfinte ? Ştiţi să vă rugaţi? Ştiţi ce este o Sfântă Liturghie ?

Nu dezvoltarea economică rapidă a Rusiei este cel mai de mirare .Adevăratul miracol este extraordinara renaştere a ortodoxiei . maica Rusie trăieşte o primăvară spirituală de neimaginat . Bucuraţi-vă deci cu bucurie mare şi preasfântă ,căci nimic nu iubeşte Dumnezeu atât de mult precât renaşterea sufletească a celor prigoniţi ,înfometaţi spiritual în lunga noapte ,de circa 7O de ani ,ani mult mai grei decât la noi,cu zeci de milioane de victime fizice şi spirituale.

Bunul Dumnezeu să vă aibă în sfânta lui pază ,să vă miluiască şi să vă mântuiască ,pe dv. şi pe noi toţi ,închinătorii şi iubitorii numelui Său Preasfânt.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5