5 iunie - Ziua Învățătorului

Învățătoarea Maria Ciherean de la Școala Gimnazială Lunca Ilvei

Înv. Mariana Prigon, din volumul în curs de apariţie "Am vrut să opresc timpul"

Doamna învățătoare Maria Ciherean s-a născut în 22 ianuarie 1953 la Moisei, județul Maramureș,  într-o familie de buni creștini, oameni harnici pe care i-a binecuvântat  Dumnezeu cu 4 copii. Fiind mai mare între frați este învățată de mică cu munca. Și-a dorit de mică să ajungă învățătoare și preoteasă. Și  Dumnezeu i-a ascultat rugămintea. S-a căsătorit cu preotul Vasile Ciherean, un om de cultură, care a scris 7 cărți de poezie, apreciate. Un om de valoare, echilibrat și respectat în societate.

               Doamna învățătoare, în cei 39 de ani de învățământ de la Școala din Lunca Ilvei, a predat 20 de ani și muzică. Iar prin cele aproape 10 generații de elevi, a instruit și educat elevii cu dragoste și răbdare, obținând rezultate foarte bune. Astfel a fost recompensată cu ”Gradația de merit”.

               Doamna învățătoare a fost foarte apreciată de elevi, de părinți și de ilveni, fiind generoasă, îndemânatică,  sensibilă și înțelegătoare, după cum mi-a declarat o colegă și bună prietenă a ei. Este recunoscută ca una dintre cele mai bune învățătoare de pe Valea Ilvelor.

               Are 2 copii licențiați: Claudia, farmacistă în Cluj-Napoca și Toma, inginer în Bistrița. Educația din familie și-a pus amprenta și asupra copiilor.

               Fiind harnică și foarte bună gospodină, are o gospodărie frumoasă, iar dacă te-ai hotărât să faci un popas la ea acasă, dă dovadă de ospitalitate, discreție și bun simț.

                Căsnicia ei fericită a fost zdruncinată de moartea subită a preotului. Își împletește mereu singurătatea cu îndemânarea, oferind semenilor obiecte decorative deosebite. Așa își înăbușă suferința și străbate drumul mai departe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5