Ioan Oltean: Nimic nu-i mai frumos pe lumea aceasta decât a fi dascăl!

        Ioan Oltean, fost deputat, vicepreședinte al Camerei Deputaților, ministru și lider politic, consideră, totuși, că cea mai frumoasă profesie din lume este cea de dascăl – de învățător, profesor – prin satisfacțiile care ți le dă, prin experiențele unice trăite. Declarația a fost făcută la lansarea volumului Am vrut să opresc timpul al dnei Mariana Prigon Sbârciu.

“Nimic pe lumea aceasta nu-i mai frumos decât a fi dascăl. Transmite, din ceea ce natura ţi-a dat ţie, altceva. Nimic. Am avut ocazia să îmbrăţişez şi să fac şi altceva decât să fiu dascăl. În 1978, prin concurs, am intrat la Bistriţa, la Generală 4 şi am cunoscut-o pe Mariana Prigon. În septembrie, când veneau părinţii să înscrie părinţii în clasa I, toţi care veneau voiau să meargă la Mariana Prigon. Eu, Traian Mititean şi alţii, stăteam şi ne uitam de ce merg la Mariana Prigon şi nu vin şi la noi. Sigur, am realizat pe parcursul anului, de ce mergeau la Mariana Prigon, o învăţătoare de excepţie, făcută şi născută cadru didactic. Am avut multe de învăţat. La începutul carierei furam din experienţa Marianei Prigon. Fugeam după ea ca s-o ajungem. Sigur, cât am stat, aproape opt ani, n-am reuşit s-o ajung, dar am învăţat foarte mult de la ea. A fost un dascăl de excepţie, a fost un om de excepţie, o mamă de excepţie, o soţie de excepţie. În cei opt ani, am cunoscut-o pe Mariana Prigon în diverse împrejurări, i-am cunoscut şi familia, şi soţul. Mă bucur că scrie. Mie nu-mi place să scriu, îmi place doar să vorbesc. Mariana scrie. N-am citit cartea Marianei, sper să o am şi s-o citesc, dar sunt convins că scrie la fel de bine cum a învăţat copiii de-a lungul a multor zeci de ani.

Mă bucur că am fost contemporan cu ea, la Generală 4, opt ani şi două luni. A rămas în inima şi mintea mea, ca profesor, cele mai frumoase momente din viaţa mea, profesor pe care am exercitat-o 12 ani. Felicitări, Mariana Prigon! Mă bucur că astăzi sunt părtaş, împreună cu toţi cei din sală şi, spre plăcuta mea surprindere, e mai multă lume decât m-am aşteptat, iar asta înseamnă că nu sunt singurul sau printre puţinii care te apreciază, ci mult mai multă lume decât mi-am închipuit eu. Sperăm ca la vârsta de 80 de ani să mai scrie ceva pentru noi toţi”, a transmis Ioan Oltean.

*** 

Ioan Oltean (20.04.1953) a absolvit, în 1974, Liceul Pedagogic "Gh.Lazăr" din Cluj-Napoca și a fost învățător în perioada 1974 - 1986 la Şcoala Generală nr.4 Bistriţa. Între timp, a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universității "Babeş -Bolyai", Cluj -Napoca, a profesat ca jurist la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti, Bistriţa-Năsăud, între 1986 și 1990. În perioadele 1990-1992 și 1996-2016, a avut șase mandate de deputat, deținând și funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, de chestor, președinte de comisie parlamentară etc. Pentru o perioadă a fost ministru al Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. 

 

Comentarii

21/11/23 13:15
Netwatcher

E frumos să fii dascăl dar tot mai bine e să fii deputat. Nu-i aşa domnule Oltean

21/11/23 14:47
Aurel

Referitor la cariera politică a lui Ioan Oltean, au existat mai multe controverse. Cu toate astea, Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că Ioan Oltean a fost cel mai mare politician pe care județul Bistrița-Năsăud l-a avut vreodată.
(Vezi: https://www.facebook.com/239807756174748/videos/726195294762956)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5