5 iunie - Ziua Învățătorului

Învățătoarea Varvara Negrușeri (Hogiu), un adevărat ”Domn Trandafir”

Înv. Mariana Prigon, din volumul în curs de apariţie "Am vrut să opresc timpul"

Colega și prietena mea Varvara Negrușeri (Hogiu) a văzut lumina zilei în data de 14 august 1932, în frumoasa comună Maieru de pe Valea Someșului Mare, comună vestită pentru promovarea tradițiilor românești și a portului popular. A slujit cu credință învățământul, timp de 38 de ani, la Năsăud, unde a fost timp de trei ani și inspector general, la Dumitra 7 ani, revenind din nou la Năsăud, iar mai apoi, vreme de peste 20 de ani, la Școala Generală nr. 1 Bistrița, de unde s-a și pensionat.

Varvara era o învățătoare pe care o remarcai prin însușirile excelente de dascăl și psiho-pedagog și prin eleganța exprimării. A fost și va rămâne în conștiința noastră ca o lumină călăuzitoare, ca un far. Un om minunat: distinsă,  discretă, prietenă adevărată,  care a știut întotdeauna să-ți dea un sfat înțelept într-o anume situație. Un om demn și curajos care și-a înfruntat destinul cu eleganță.

Cei care au cunoscut-o pe învățătoarea Varvara s-au convins că o caracteristică definitorie a personalității ei era vocația prieteniei. Sunt o sumedenie de mărturii în acest sens. A fost și rămâne,din punctul meu de vedere, o excelență a învățământului românesc la care i-a rămas chipul dincolo de mormânt. Există oameni care deși pleacă în lumea umbrelor, în lumea cea fără de dor, lasă în urma lor lumină care nu se stinge niciodată.

Eu personal am divinizat-o. Mi-a dat sfaturi și m-a sprijinit în meseria de dascăl, la începuturile mele.  M-a încurajat să mă prețuiesc mai mult pe mine și să prețuiesc viața. M-a ajutat la necaz și a fost umărul pe care m-am sprijinit într-un moment de cumpănă din viața mea. Mi-am dat seama atunci că Varvara a fost un antidot pentru cei aflați în suferință.

Ziua în care mi s-a scris destinul ca dascăl a fost ziua în care am cunoscut-o pe Varvara. Asistând la o oră în care eu predam la clasa a IV-a, clasa regretatei  învățătoare Marieta Griga, după lecție Varvara mi-a spus: Bravo fetiță! Ai stofă de dascăl! M-a încurajat, m-a apreciat, m-a îndrumat și a crezut în mine!  De câte ori aveam nevoie de o îndrumare, mă duceam la Varvara. Sunt absolut convinsă că Varvara mi-a deschis calea spre succes.

Varvara ne-a lăsat o flacără care dăinuie peste timp. De aceea în rugăciunile mele zilnice ea este prezentă alături de cei plecați la cer din familia mea. Îți mulțumesc Varvara! Să ai somn binecuvântat! Ai rămas un model demn de urmat pentru toată breasla noastră!

 

 

Comentarii

04/06/23 18:59
Veturia Rauca

Mare adevăr!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5