Ioan Oltean: Proiectul meu nu îşi doreşte să favorizeze o biserică sau alta. E doar o propunere care poate să suporte orice fel de amendament

Un proiect legislativ iniţiat de liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean, irită Biserica Greco-Catolică. În acest sens, cardinalul Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare preşedintelui PDL Vasile Blaga, prin care îşi exprimă ”deosebita îngrijorare şi nelinişte faţă de un nou proiect de lege anti greco-catolic iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean”.

Vineri, liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean a catalogat reacţia cardinalului Lucian Mureşan, ,,dură şi lipsită de eleganţă”.

Acest proiect de lege, această iniţiativă legislativă îşi doreşte de a determina cele două culte să recurgă la dialog, iar instanţa să fie doar o cale excepţională de atac. Nu am dorit şi nu doresc sub nicio formă să creez un avantaj pentru biserica ortodoxă sau greco-catolică, ci dimpotrivă. Rămân neplăcut surprins de reacţia cardinalului Lucian. Simt o reacţie neadecvata şi nepotrivită din partea reprezentantului Bisericii Greco-Catolice. Mi se pare dură şi lipsită de eleganţă. (...) Proiectul meu nu îşi doreşte să favorizeze o biserică sau alta. Proiectul meu a pornit de la faptul că dialogul dintre comisiile mixte a eşuat. E doar o propunere care poate să suporte orice fel de amendament (…) În acest moment există peste 180 de litigii care visează acest subiect sunt pe rol în toată ţara şi că este o tensiune extrem de evidentă între cele două biserici. Această stare de tensoiune este extrem de nefavorabilă. Bisericile nu ar trebui să recurgă la acest mod de a rezolva problemele, iar acest proiect de lege vrea ca cele două culte să recurgă la dialog. (...) Soluţia nu este retragerea proiectului proiectului de act normativ, ci dialogul şi îmbunătăţirea proiectului legislativ”, a afirmat Ioan Oltean.

 

Scrisoare către Vasile Blaga

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cardinalul Lucian Mureşan i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care critică vehement proiectul lui Ioan Oltean.

”Biserica Greco-Catolică a aflat despre iniţierea unui nou proiect legislativ (BP253/2013), anti-greco-catolic, de către vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte în rândul comunităţii noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti. Metoda propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean de soluţionare a “situaţiei juridice” a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice confiscate de comunişti şi date Bisericii Ortodoxe prin iniţierea unei comisii mixte de dialog între cele două Biserici, dar care să ţină “seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”, este similară cu cea a FSN-ului din 1990”, scrie cardinalul Lucian Mureşan.

”Soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocşi şi greco-catolici. Acelaşi lucru se practică şi în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziţia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru că ortodocsii români să aibă unde se ruga şi nu e nici o problemă. Din păcate, soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Datorită faptului că greco-catolicii sunt opriţi să se roage în propriile biserici, există comunităţi greco-catolice care şi astăzi se roagă în condiţii improprii, în case particulare ori săli de clasă, în şcoli”, mai scrie Preafericitul Lucian Mureşan, care îi solicită şefului PDL retragerea acestui proiect de lege.

Critici din SUA

Faptul că România nu a fost capabilă să găsească o soluţie justă pentru restituirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice este criticat, an de an, în rapoartele anuale elaborate de Departamentul de Stat al SUA cu privire la respectarea libertăţii religioase. De asemenea, România este condamnată constant la CEDO din cauza nerespectării dreptului de proprietate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5