Greco-catolicii din Statele Unite cer în continuare răspunsuri din partea deputatului PDL Ioan Oltean

În urma refuzului deputatului PDL Ioan Oltean de a răspunde la întrebările care i-au fost adresate în legătură cu iniţierea proiectului de lege anti greco-catolic, Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite i-a adresat o noua scrisoare, depusa la Parlamentul României cu numărul de înregistrare 1461/27.05.2013, prin care reiterează solicitarea ca deputatul să clarifice întrebările legate de iniţierea controversatului proiect de lege, scrie preotul Chris Terhes.

,,Atitudinea domnului deputat PDL Ioan Oltean de a nu răspunde la întrebările care i s-au adresat în legătură cu un proiect de lege pe care l-a iniţiat este un exemplu de iresponsabilitate politică şi desconsiderare faţă de cetăţenii de rând. Un reprezentant în Parlamentul României nu este un vătaf care face legi după cum îl taie capul, ci o persoană care trebuie să fie în slujba cetăţeanului, al dreptăţii şi binelui comun, ca atare face parte din fişa postului sau să răspundă la întrebările care i se adresează. Sperăm că, prin depunerea unei noi scrisori cu număr de înregistrare la Parlamentul României, domnul deputat PDL Ioan Oltean să nu mai găsească scuze puerile şi de această dată pentru a nu răspunde la întrebările care i se adresează.

Facem pe aceasta cale un apel presei din România să solicite domnului deputat PDL să răspundă la aceste întrebări. Credem că este în beneficiul tuturor să se ştie cine e în spatele iniţierii acestui proiect de lege, şi cine se face responsabil de afectarea imaginii României şi de crearea unei noi bariere în deschiderea dialogului dintre Biserica Ortodoxa şi Greco-Catolică”, spune preotul Terhes, preşedinte Romanian Greek-Catholic Association.

Romanian Greek-Catholic Association este o organizaţie non-profit din California care sprijină Biserica Greco-Catolică şi pledează la nivel internaţional pentru oprirea discriminării greco-catolicilor din România.

Textul integral al scrisorii adresate domnului deputat PDL Ioan Oltean poate fi citit mai jos:

Romanian Greek-Catholic Association

27 Mai, 2013 Irvine, California

Către Domnul Ioan Oltean, vicepreşedinte PDL şi deputat PDL

Stimate Domnule Deputat Ioan Oltean, În conferinţa de presă de la Bistriţa din data de 24 mai aţi afirmat că nu răspundeţi la scrisori publice care vă sunt adresate, făcând referire la scrisoarea pe care v-am adresat-o pe data de 19 mai în legătură cu proiectul de lege anti greco-catolic 253/20013 pe care l-aţi iniţiat. După cum bine ştiţi, înainte de a o face publică, scrisoarea v-am trimis-o pe adresa de email de deputat, ca atare aveaţi datoria să răspundeţi.

Oricum, prin prezenta scrisoare depusa cu număr de înregistrare la Parlamentul României vă reiterăm solicitarea să clarificaţi în fata opiniei publice următoarele:

1. Cine v-a cerut să iniţiaţi proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013?

2. Care a fost implicarea Bisericii Ortodoxe Române în elaborarea acestui proiect de lege?

3. Cine sunt “juriştii” cu care aţi lucrat mai bine de o lună la elaborarea acestui proiect de lege?

4. De ce aţi dezinformat opinia publică că acest proiect retrocedează proprietăţile greco-catolice când de fapt face contrariul? Aţi afirmat chiar in intervenţia de pe B1 tv ca “nu poţi să iei un bun de la 100 enoriaşi şi să-l dai la cei care sunt 10”.

5. Ce material amplu aţi văzut ,,care redă exact situaţia dintre cele două Biserici”?

6. În conferinţa de presă de la Bistriţa din data de 17 mai aţi citit dintr-un document care, se înţelege din context, relatează poziţia Bisericii Ortodoxe astfel: ,,Este evident că relaţiile dintre cele două Biserici au fost din păcate întrerupte în special din cauza faptului că Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a ales să acţioneze în instanţă diferite unităţi ale Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea litigiilor patrimoniale renunţând astfel unilateral de la dialog”. Afirmaţia respectivă este total falsă, contrazicând procesele verbale ale întâlnirilor mixte care arată că Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul. Din ce document aţi făcut citire la acel paragraf?

Trecând peste atacurile la persoana pe care le-aţi întreprins împotriva Cardinalului Lucian Mureşan în conferinţa de presă de la Bistriţa din 17 mai şi împotriva mea în conferinţa de presă din 24 mai, aveţi datoria ca, în calitate de ales în Parlamentului României, să răspundeţi la întrebările care va sunt adresate în legătură cu proiectele de lege pe care le iniţiaţi. Menţionăm că dacă în continuare refuzaţi să răspundeţi acestor întrebări ne vom adresa Ministerului Afacerilor Externe al României şi Ambasadei României la Washington, precum şi Congresului Statelor Unite şi Departamentului de Stat ca, prin Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, să aflăm răspunsurile la aceste întrebări.

Pr. Chris Terhes

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5