Greco-catolicii din Statele Unite îi cer lui Vasile Blaga să-l retragă pe Ioan Oltean din Comisia de revizuire a Constituţiei

Într-o scrisoare adresată preşedintelui PDL Vasile Blaga, greco-catolicii din Statele Unite i-au cerut acestuia să-l retragă pe deputatul Ioan Oltean din Comisia de revizuire a Constituţiei pe motiv că acesta a iniţiat două proiecte de lege care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România.

,,Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare despre nominalizarea domnului deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean în Comisia de revizuire a Constituţiei şi este de neînţeles cum partidul pe care-l conduceţi poate promova un extremist şi fundamentalist într-o astfel de poziţie esenţială pentru viitorul democratic al României", a afirmat în deschiderea scrisorii preotul Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association.

Nominalizarea acestuia vine după ce ,,domnul deputat PDL Ioan Oltean a iniţiat deja două proiecte de lege prin care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România, cum ar fi accesul la justiţie şi dreptul de proprietate, ca atare suntem îngrijoraţi de articolele anti greco-catolice pe care le poate propune în viitoarea Constituţie a României”, se arată în scrisoare.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a fost propus în Comisia de revizuire a Constituţiei de către BPN-ul partidului, înlocuindu-l pe Gabriel Andronache care a plecat din PDL.

Îngrijorarea, se arata în scrisoare, este fundamentată şi de faptul că, pe data de 7 iunie, ,,domnul deputat Ioan Oltean a avut o conferinţă de presă în care şi-a susţinut în continuare proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013 şi a catalogat reacţia negativă a comunităţii greco-catolice faţă de acest proiect ca fiind una «totalmente nejustificată». Domnia sa s-a justificat spunând că «nicio clipa această iniţiativă legislativă prin conţinutul ei nu a avut în vedere blocarea procesului de restituire a proprietăţilor către cultul greco-catolic», lucru contrazis inclusiv de colegi de-ai săi din Parlament".

,,După toate standardele unei societăţi democratice, atitudinea vădit anti greco-catolica a domnului vicepreşedinte PDL Ioan Oltean poate fi catalogată ca extremistă şi fundamentalistă, iar un partid care respectă principiile democratice s-ar fi delimitat de poziţia sa şi l-ar fi ajutat să se corecteze”, se afirma în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

Scrisoarea se încheie cu solicitarea ca deputatul PDL Ioan Oltean să fie înlocuit de partid din această comisie, iar ,,absenţa unei reacţii de condamnare şi delimitare" din partea partidului va fi considerata ca o reacţie de sprijin a "atitudinii anti greco-catolice manifestate de domnul deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean".

,,Nominalizarea pentru elaborarea viitoarei Constituţii a României a unui om politic corigent la democraţie, care a iniţiat deja două proiecte de lege ce încalcă flagrant drepturile omului şi principii constituţionale specifice unui stat de drept, este o ofensă adusa procesului democratic şi discreditează partidul care l-a propus”, a concluzionat preotul Chris Terhes.

Romanian Greek - Catholic Association este o organizaţie non-profit din California care sprijină Biserica Greco - Catolică şi pledează la nivel internaţional pentru oprirea discriminării greco-catolicilor din România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5