Ioan Oltean şi-a retras proiectul legislativ privind cultele

*Oltean: Eu am vrut să determin existenţa unei proceduri amiabile între cele două părţi, înainte de a se adresa instanţei de judecată

Liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi-a retras proiectul de lege care făcea referire la restituirea imobilelor care au aparţinut bisericii greco-catolice şi care au fost trecute în proprietatea bisericii ortodoxe. Potrivit acestuia, motivul îl constituie atitudinea ,,elegantă” a preoţilor greco-catolici din judeţul Bistriţa-Năsăud, care nu l-au sunat să-i reproşeze nimic în legătură cu acest proiect.

,,Pot să vă anunţ că mi-am retras momentan iniţiativa legislativă. Ea a fost pe rolul Senatului, am retras-o săptămâna aceasta, luni. Vreau să remarc un lucru: nu atitudinea extrem de violentă a preotului din SUA, nu asta. M-a întărât în mod absolut, dacă vreţi, atitudinea elegantă, dar tacită, a preoţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Niciun preot greco-catolic din judeţul Bistriţa-Năsăud cu care am o relaţie foarte bună nu m-a sunat să-mi spună: domnule Oltean, cred personal că acest proiect de lege ne face un mare rău, nouă, celor ce reprezentăm biserica greco-catolică. Şi, din respect pentru aceşti preoţi ai judeţului m-am gândit să retrag această iniţiativă legislativă. Nu reacţia preotului din SUA m-a determinat să fac acest lucru, pentru că certitudinea mea este că domnia sa nu cunoaşte realităţile din România. Sunt un bun cunoscător al acestor realităţi şi vă asigur că acest proiect de lege nu crea niciun dezavantaj, nici un disconfort dacă vreţi bisericii greco-catolice. Dimpotrivă…”, a declarat vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

La întrebarea unui jurnalist dacă şi-a dat seama că a greşit în relaţia cu preoţii greco-catolici din judeţul Bistriţa-Năsăud, având în vedere lipsa de reacţie a acestora, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a răspuns:

,,Mi-am dat seama că oamenii aceştia sunt absolut corecţi în manifestare şi dacă eu aş fi greşit, şi acest proiect de lege ar fi creat pe fond o nedreptate bisericii greco-catolice, nu s-ar fi sfiit să mă caute, să mă sune şi să-mi spună să îmi retrag această iniţiativă legislativă. Eu am zis: îmi retrag această iniţiativă legislativă şi poate voi angaja o discuţie cu unii dintre preoţi să vedem dacă nu găsim totuşi o modalitate prin care să îmbunătăţim, legislativ, dacă vreţi, relaţia dintre biserică greco-catolică şi biserica ortodoxă. Personal, cred că stă în puterea oamenilor de a depăşi acest moment de necooperare dintre cele două biserici”.

Întrebat care a fost reacţia preşedintelui PDL Vasile Blaga faţă de această iniţiativă, Oltean a răspuns că nu a existat vreo reacţie.

,,Domnul preşedinte Blaga n-a avut niciun fel de reacţie în privinţa aceasta. M-a întrebat, sigur, dacă proiectul în sine este de duritatea şi de gravitatea celor induse prin diverse modalităţi de preotul greco-catolic din SUA, dar, în rest...”, a precizat liderul PDL BN.

Oltean a mai spus că nu a dat niciun răspuns scrisorii adresate de preşedintele Asociaţiei greco-catolicilor români din SUA, preotul Chris Terheş.

,,Mi se pare firesc nici să nu răspund. Întrebările sunt mult peste ceea ce ar trebui să facă un preot chiar şi din Statele Unite ale Americii. (…) Eu am vrut să determin existenţa unei proceduri amiabile între cele două părţi, înainte de a se adresa instanţei de judecată”, a concluzionat Oltean.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA, preotul Chris Terhes, a adresat o scrisoare deschisă lui Ioan Oltean, iniţiatorul proiect legislativ privind cultele, acuzându-l pe acesta că s-a poziţionat ca fiind ,,cel mai extremist membru din Parlamentul României”.

Proiectul de lege iniţiat de Ioan Oltean a fost criticat şi de Cardinalul Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5