Ioan Ţintean: Pericolul crizei apei în viitor, o ipoteză îngrijorătoare

Membrii Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa s-au reunit, ieri, în cadrul unei şedinţe de lucru organizată la Cluj-Napoca, având ca principale puncte pe ordinea de zi marcarea „Zilei Mondiale a Apei - 2015” şi consultări pe tema proiectelor aflate în derulare, şi anume cel referitor la al doilea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Someş-Tisa”, proiectul WATMAN – Sistem Informaţional pentru managementul integrat al apelor în bazinul hidrografic Someş-Tisa şi cel care vizează amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca.

            Ioan Ţintean, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud şi preşedintele Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa, a insistat în cadrul întâlnirii pe ideea de management al apei, pericolul unei crize în viitor fiind o ipoteză extrem de îngrijorătoare. De asemenea, a precizat că pentru prevenirea unor eventuale pericole, cooperarea în domeniul apei necesită integrarea tuturor intereselor şi perspectivelor relevante, stimularea inovării, dezvoltarea infrastructurii şi consolidarea încrederii, în aşa fel încât întregul proiect de gestionare a acestei resurse să cuprindă o viziune clară pe termen lung.

       

            Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a transmis în mesajul său că „un management sănătos al apei trebuie construit pe doi piloni principali: cel al reducerii consumului de apă şi cel care vizează preocuparea continuă pentru calitatea acesteia”.”Calitatea apei nu cunoaşte frontiere şi nu trebuie sa depindă de mediul politic sau economic. Fiecare este responsabil de felul în care alege să consume şi să conserve această resursă indispensabilă vieţii. Putem reuşi în ambele sensuri printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicaţi”, a punctat ministrul Mediului.

            Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, inginerul Dănuţ Canta, a menţionat că activităţile pentru implementarea Directivei Cadru Ap” şi Directivei privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţi” reprezintă provocări importante pentru asigurarea gestionării resurselor de apă în contextul dezvoltării durabile. Planurile şi programele de măsuri prevăzute de acestea sunt principale instrumente pentru atingerea obiectivelor de mediu pentru resursele de apă de suprafaţă şi subterană, dar şi pentru asigurarea protecţiei populaţiei împotriva efectelor inundaţiilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5