Ziua Internaţională a Dunării, marcată de prefectul Ioan Ţintean la şedinţa Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa

Membrii Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa au participat luni, 29 iunie 2015, la o nouă şedinţă a acestei structuri, organizată la Cluj-Napoca, întâlnire care s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Dunării. La discuţii au luat parte, pentru o serie de consultări, şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene sau primăriilor cuprinse în regiunea Bazinului Hidrografic Someş-Tisa, din zonele care s-au dovedit de-a lungul timpului a fi mai vulnerabile.

                Ziua Internaţională a Dunării este sărbătorită în fiecare an la 29 iunie, eveniment derulat la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. ”Fii activ” este sloganul din acest an al Zilei internaţionale a Dunării, tematică propusă de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea, simbolizând importanţa protejării râurilor din întregul bazin dunărean.

                Cu această ocazie, preşedintele Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa, prefectul Ioan Ţintean, a transmis mesajul d-nei Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor  şi Pădurilor, subliniind faptul că 2015 este anul în care trebuie să se finalizeze al doilea Plan de management al bazinului hidrografic al Dunării. Totodată, a precizat că România, având teritoriul cuprins în proporţie de 98% în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, manifestă un interes deosebit pentru consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene, prin care să se promoveze acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin.

                O altă idee asupra căreia s-a insistat în cadrul discuţiilor, s-a referit la faptul că în noua perioadă de programare bugetară 2014-2020, componenta de apă are alocată cea mai mare parte din fondurile disponibile şi că prioritatea activităţii de gospodărire a apelor va trebui să fie implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

                De asemenea, prefectul Ioan Ţintean a lansat membrilor Comitetului de Bazin Hidrografic Someş-Tisa o provocare pentru găsirea cadrului legal în care să se poată regăsi o propunere primită din partea unui grup de iubitori de natură bistriţeni care au gândit un proiect intitulat „Kilometrul albastru”.  La modul general, acesta presupune ca cetăţenii intersaţi să poată adopta voluntar un kilometru sau mai mulţi de curs de râu pe care să-i întreţină.

                Restul punctelor de pe ordinea de zi, care au fost supuse dezbaterii, au făcut referire la: ,,Modalităţile de consultare a publicului cu privire la Proiectul celui de-al 2-lea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Someş-Tisa”, „Prezentarea şi avizarea Planului de Management al Riscului la Inundaţii în spaţiul hidrografic Someş-Tisa – etapa actuală”, „Proiectul Amenajarea râului Someşul Mic, în municipiul Cluj-Napoca”, „Prezentarea şi avizarea Planului pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor – etapa Scenarii de amenajare şi prioritizare a măsurilor de apărare împotriva inundaţiilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5