Prefectul Ioan Ţintean, noul preşedinte al Comitetului de Bazin Someş-Tisa
Ioan Ţintean, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost desemnat, prin vot deschis, preşedintele Comitetului de Bazin Someş-Tisa, pentru un mandat de patru ani. Alegerile au avut loc, la Bistriţa, cu ocazia reunirii acestui for, dezbaterile organizate de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABA Someş-Tisa) fiind premergătoare sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei.
La nivelul fiecărui district de bazin hidrografic din România este organizat un Comitet de Bazin. La nivelul Bazinului Someş-Tisa, acesta are în componenţă 19 membri numiţi şi aleşi în condiţiile legii. De la Bistriţa, în acest for sunt cooptaţi, preşedintele CJ – Emil Radu Moldovan, primarul Becleanului - Nicoale Moldovan (ca reprezentant al administraţiilor orăşeneşti), directorul general Ion Şandru de la SC Aquabis SA Bistriţa (reprezentant al operatorilor).
Rolul Comitetului de Bazin este de a promova participarea tuturor celor implicaţi ca parte consultativă în luarea deciziilor din domeniul gospodăririi apelor;. Prin atribuţiile ce-i revin, comitetul se implică în implementarea politicii europene în domeniul apei, respectiv a Directivelor Uniunii Europene, care au fost transpuse şi armonizate în legislaţia românească. Activitatea Comitetului de Bazin se desfăşoară după principiile gospodăririi durabile a resurselor de apă: gospodărirea apelor pe bazine hidrografice, solidaritatea umană şi interesul comun.
Pentru desfăşurarea activităţii, comitetul are un Secretariat Tehnic Permanent, asigurat de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.
***
În cadrul acestei şedinţe, au fost abordate teme legate de Ziua Mondială a Apei, calendarul şi programul de lucru privind activităţile de participare a publicului în scopul realizării celui de al doilea Plan de Management al spaţiului hidrografic Someş-Tisa şi al Planului de Management al Riscului la Inundaţii.
De asemenea, a fost prezentat stadiul proiectului “Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş-Tisa” (proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”- Axa Prioritară 5.
De acest proiect beneficiază şi judeţul Bistriţa-Năsăud, alături de judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Rezultatele proiectului se vor constitui într-o bază de bază de plecare în realizarea de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a hărţilor cu risc la inundaţii.
***
Evenimentul a făcut parte din seria manifestărilor care celebrează Ziua Mondială a Apei (22 martie). Tema din acest an „Cooperarea în domeniul apei- Să facem să se întâmple!” are ca scop conştientizarea opiniei publice asupra gestionării durabile şi echitabile a resurselor de apă şi evidenţiază necesitatea cooperării pentru un management integrat al resurselor de apă. Tematica este legată de decizia Organizaţiei Naţiunilor Unite prin care anul 2013 a fost declarat “Anul Internaţional al Cooperării în Domeniul Apei”.
Citiţi şi:
- Ziua Mondială a Apei, marcată în ședința Comitetului de Bazin Someș-Tisa
- Ioan Ţintean, prefect: Dorim identificarea corectă a problemelor din domeniul gospodăririi apelor
- Ioan Ţintean: Pericolul crizei apei în viitor, o ipoteză îngrijorătoare
- Să avem ape curate, de bună calitate, depinde de voința noastră, a tuturor, dar și a fiecăruia dintre noi!
- Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații, avizate în cadrul ședinței Comitetului de Bazin Someș-Tisa
Adaugă comentariu nou