Ioan Turc: Ziua Drapelului Național, moment de evocare a meritelor revoluționarilor pașoptiști, primii care au arborat “stindardul libertății”

"Pentru al 22-lea an consecutiv, și la Bistrița am celebrat, astăzi, printr-un ceremonial militar-religios, Ziua Drapelului Național, moment de evocare a meritelor revoluționarilor pașoptiști, primii care au arborat “stindardul libertății”.

Tricolorul a fost simbolul unificator al națiunii române încă dinaintea oficializării ca stat suveran și independent. De aceea, trebuie să privim mereu cu recunoștință spre drapelul național, fără să uităm principiile egalității, verticalității și vechea deviză “Dreptate și frăție”, care ne-au inspirat patrioții încă de la 1848", a transmis Ioan Turc, preşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud. 

 

*** 

Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional. Conform legii, această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne. Se spune că tricolorul se impune ca drapel naţional in 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz pina in 1862, a avut fîşia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîşia roşie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă ţara noastră mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

 

 

Comentarii

26/06/20 15:09
Vizitator

26 IUNIE-ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL AL ROMANIEI a fost instituită prin Legea nr. 96 din 1998. Aceasta are legătură cu anul revolutionar 1848 făcând trimitere la ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul Provizoriu din Țara Românească a decretat în mod oficial ca tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. De aceea, in loc comentariu, cea mai bună evocare a evenimentului este oglindită in versurile cântecului interpretat de Mariana Anghel si intitulat "Veniți români":

Veniți români, să cerem dreptul
Să spunem tot ce-avem în noi,
Căci libertatea este sfântă,
Și Dumnezeu este cu noi.

Cu Dumnezeu de-acum 'nainte,
Munteni și Moldoveni și Moți,
Un drum avem peste morminte,
Un steag ne-acoperă pe toți.

Când îl privesc cu-nfiorare,
El nu e-nșelător miraj,
E steagul nostru, steagul care
A fluturat în vânt la Blaj.

Dreptatea e a lui stăpână,
Pe steagul nostru scrie sfânt,
Căci pe Câmpia Libertății,
A fluturat c-un singur gând.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5