Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Irina Petraș: Pe scurt, între ani

2022 a trecut prea repede. Abia eliberați de spaimele epidemiei, am intrat, la fel de năuci, sub amenințările războiului. Nu intru în detalii, omul e „supt vremi”, nu are scăpare, o știm cu toții. Fapt e că, în ce mă privește, am încercat să readuc rapid la normal viața Filialei. Am început cu un Rond de veghe al Poeziei, de Ziua Culturii Naționale, am relansat conferințele de joi sub genericul Scriitorul în Cetate. Literatură și istorie, am organizat șezători, reuniuni, expoziții, recitaluri, lansări de carte care au readus împreună scriitorii. Am editat o nouă carte a Filialei, Petrecere cu stil. Literatură și gastronomie, și am lansat-o cu oarecare fast. Zilele prozei ne-au condus din nou „pe urmele lui Liviu Rebreanu”, grație generozității colegilor din Bistrița-Năsăud. Pe site-ul www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro, la Activități, poate fi  consultată lista evenimentelor la zi, derulate atât la sediul Filialei, cât și la Reprezentanțe. De asemenea, pe contul youtube al Filialei (https://www.youtube.com/channel/UC3N0V3e55p8aRaA_HAVyo7A/videos), pot fi văzute imagini filmate de la toate aceste evenimente. 
Inventarul meu personal e unul aniversar. Am fost sărbătorită – excesiv, aș zice – pentru cei 75 de ani ai mei, dar nu pot ascunde că m-am bucurat să primesc vorbe bune și laude de la colegi. Cartea despre Eminescu – începutul continuu a fost nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor, pentru Ochii minții am primit Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române, iar cartea mea cea nouă, Efectul de crepuscul, a fost desemnată drept Cartea anului la România literară. Toate astea adunate descriu un an bun, în ciuda vremurilor pe care le trăim.
2023 e an electoral la Uniunea Scriitorilor. În martie, vor fi alese noile conduceri atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor. Dincolo de problemele organizatorice pe care le voi avea de gestionat, îmi doresc să candideze și să câștige oameni nu doar talentați, competenți, pricepuți, ci și dornici cu adevărat să pună umărul, să cheltuiască din timpul lor pentru o viață literară vie, de calitate. Votul membrilor Uniunii va decide pentru următorii cinci ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5