O lansare de carte deosebită, incitantă, cu dezbateri minuţioase, în prezenţa unui numeros public avizat

„ISTORIE FURATĂ” – CRONICĂ ROMÂNEASCĂ DE ISTORIE VECHE, ÎN OPINIA AUTORULUI, ING. CORNEL BÎRSAN

Un fenomen literar deosebit şi o activitate mobilizatoare, cu o participare numeroasă a publicului doritor de adevăr, cu dezbateri pertinente de către persoane avizate în domeniu, s-a desfăşurat în data de 15.03.2013, începând cu ora 17,00, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa, în foaierul acestei instituţii, prin lansarea unui „megavolum” de istorie a poporului nostru intitulat „ISTORIE FURATĂ” – Cronică Românească de Istorie Veche, având ca autor pe neobositul, „iscoditorul”, tenacele şi „tipicarul” ing. CORNEL BÎRSAN, un om căruia îi place „să sape în adâncuri”, la propriu şi la figurat, pentru aflarea adevărului istoric al strămoşilor şi poporului nostru.
Această sensibilă şi motivantă acţiune s-a desfăşurat sub egida Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Societatea Scriitorilor „Conexiuni” din Bistriţa iar sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul prezent, mass-media, invitaţi etc.
Volumul a apărut la cunoscuta şi apreciata Editură „Karuna” din Bistriţa, în 2013, în cadrul Colecţiei „Identităţi” iar autorul ne precizează şi ne semnalează „Revanşa Daciei” pe colţul primei coperte. Volumul are 958 de pagini şi numeroase planşe şi hărţi – o lucrare de o anvergură deosebită. „Bătăliile şi ostilităţile”, privind lansarea cărţii, au fost conduse de către prof.dr. DOREL COSMA – directorul C.C.M. „George Coşbuc” în calitate de gazdă şi moderator, care a punctat faptul că: „Este un fenomen literar deosebit pentru istoria locală şi a poporului român, autorul a dat dovadă de multă ambiţie, o documentare deosebită, un curaj enorm şi s-a dovedit a fi un adevărat scriitor şi istoric şi este aşteptat la Societatea Scriitorilor „Conexiuni”.
Felicită autorul pentru munca, cantitatea enormă de informaţii şi perioada istorică abordată în carte.
Consilierul privind grafica generală, drd.MARIANA IRIMIA, de la Editura „Karuna”, a precizat faptul că opera lui CORNEL BÎRSAN este una deosebită şi trebuie citită cartea cu pixul şi caietul de notiţe în mână, felicitându-l pentru munca şi dăruirea de a realiza o asemenea operă.
Drd.TIBERIU IRIMIA, consilier editorial şi directorul editurii, a propus un moment de reculegere pentru ziariştii şi scriitorii Titus Zăgrean şi Ion Moise, cei care i-au îndrumat paşii autorului pentru realizarea acestei cărţi de istorie românească, cei prezenţi conformându-se.
„Autorul a scris o carte care provoacă. Sunt convins că vor exista mulţi critici care vor provoca polemici asupra teoriilor inserate de Cornel Bârsan.
Autorul a dorit să lanseze această carte în 13 martie, fiind o dată cu semnificaţie pentru români. Trebuie să o citiţi şi să o trataţi cu multă seriozitate.
Preşedinta Societăţii Scriitorilor „Conexiuni”, d-na prof. ELENA CÎMPAN, scriitoare: „Copleşitor, magnific, autorul ne-a copleşit cu această „Istorie furată”, la care a lucrat 10 ani de zile. Este o istorie a regăsirii naţionale, a regăsirii conştiinţei ce înseamnă poporul român.
Îi spun un „Bun venit” în rândurile „Conexiunilor”.
Despre valoarea cărţii şi a autorului a vorbit prof. GHEORGHE CORNEL COZMA, lector de carte care a scris şi Prefaţa şi care a specificat: „Cornel Bîrsan are să ne spună la fiecare din noi ceva”.
O prezentare şi o analiză pertinentă, cu motivaţii, cu exemplificări, trecând-o prin „filtrul” istoric al evenimentelor a făcut-o PC preot paroh prof. NICOLAE FEIER, un „istoric împătimit şi veşnic căutător de nou”, un „neastâmpărat şi neostoit în a se hrăni din seva izvoarelor istorice” şi-a „binecuvântat” autorul marelui volum: „Zic, Doamne ajută!” Mă aflu în faţa unei situaţii inedite, o adevărată „Biblioteca Istorica”.
Nu ştiu cu ce să încep, să-l laud, se încrede, să-i zicem tot ce gândim, iarăşi nu e foarte bine, dar vom începe prin „istorii furate” care la români este ceva specific, este starea noastră, adică „ne furăm singuri căciula”.
Dacă se vor ridica zece oameni de valoarea omului pe care-l omagiem, Cornel Bârsan, pentru munca lui, cu certitudine se vor găsi alţii o sută care vor spune „dar dacă nu-i chiar aşa?”.
Dar Cornel Bîrsan a reuşit şi ne-a dat o carte la care trebuie să gândim şi să o citim cu atenţie, să ne notăm idei inclusiv în suflet şi inimă.
Îl felicit şi aşteptăm următorul volum ca să ne convingă că este un istoric şi român şi considerăm necesar acest lucru”.
În finalul activităţii, autorul ing. Cornel Bîrsan şi-a expus crezul despre „megavolumul” scos de sub tipar precizând că „istoria este pasiunea lui, chiar dacă nu este profesor de istorie, a muncit zece ani, dar merită, volumul doi se mai gândeşte dacă o să apară, este necesar şi obligatoriu să ne cunoaştem istoria pentru a ştii cine suntem”.
Mulţumeşte tuturor sponsorilor, familiei care a fost alături de el, editurii şi tuturor celor prezenţi.
A fost o „sărbătoare de suflet şi inimă” pentru cei prezenţi, merită felicitările noastre autorul şi-l aşteptăm, chiar dacă trebuie zece ani, să apară cu volumul doi.

Comentarii

25/10/18 00:25
Ohan Petre

Felicitari autorului, care confirma prin aparitia si a vol. II si III. In ultimii ani au inceput sa fie publicate documente, sa iasa la iveala adevarul istoric. De cosmetizari si manipulari ne-am saturat.
Fara a cunoaste istoria adevarata cu cauze, personaje si momente cheie, efecte asupra tarii si populatiei, nu vom putea sa evitam greselile din trecut!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5