ITINERAR ECOLOGIC ESTIVAL

Ca în fiecare an şcolar, în partea a doua a semestrului II şi în vacanţa de vară se derulează acţiuni cuprinse în calendarul activităţilor extraşcolare , aprobat de MEdCT, acţiuni în colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei şi acţiuni cu alte asociaţii.

În ordine cronologică, sunt activităţi care s-au desfăşurat, altele care urmează să se desfăşoare. Astfel:

- În 29 mai 2008 la Palatul Copiilor Bistriţa s-a organizat etapa judeţeană a Concursului ,,Proiecte de mediu’’ la care elevii năsăudeni s-au prezentat cu două echipaje: ,,Amonte’’, compus din elevii Rai Andrei şi Urdă Viorel de la Clubul Copiilor Năsăud la nivel de liceu, şi echipajul ,,Genţiana’’ compus din elevii Luchian Rodica, Frieş Marius şi Urdă Cristian, de la Şcoala Generală ,,Mihai Eminescu’’ la nivel de gimnaziu. În urma jurizării celor 19 proiecte de mediu, echipajul ,,Amonte’’ a ocupat locul I cu proiectul ,,Studiul biotopului de la Tăul Muced’’ şi dreptul de participare la faza naţională din localitatea Muncel, judeţul Iaşi la sfârşitul lunii iulie. Elevii de la Şcoala Generală ,,Mihai Eminescu’’ au luat locul II cu felicitări pentru calitatea proiectului prezentat : ,,Studiul poienii cu bulbuci de sub Vf. Posuci’’.

- De câteva zile s-a încheiat şi Concursul Naţional ,,Pământul e casa noastră’’ organizat de Clubul Copiilor Sighişoara, d-na director Fülop Bârsan Eugenia, fiind ,,sufletul’’ acestor manifestări. Între 5-7 iunie elevi din toate colţurile ţării s-au întâlnit la Sighişoara pentru a elogia Ziua Mediului ( 5 iunie ) într-un marş ecologic prin oraş, până la Primăria din Cetatea Medievală. Concursul s-a desfăşurat pe două etape : prezentarea de proiecte ecologice şi realizarea unor diorame cu materiale refolosibile.

La categoria : Palate şi Cluburi ale Copiilor, elevii Dedea Adriana şi Şofroni Ionuţ de la Clubul Copiilor Năsăud - cercul de chimie aplicată-ecologie au obţinut locul I cu proiectul şi diorama ,,Să ţinem în viaţă pădurea!’’ La categoria : Şcoli şi Licee, elevii Luchian Rodica şi Dănilă Andreia de la Eco-Şcoala ,,Mihai Eminescu’’ Năsăud - cercul de eco-turism ,,Genţiana’’ au obţinut locul I cu proiectul şi diorama ,,Surse de energii nepoluante’’.

- În perioada 3-8 iulie 2008 va avea loc Tabăra ,,Junior Ranger’’cu fonduri provenite din proiectul LIFE : Habitate Alpine şi Subalpine prioritate în România, care se va desfăşura pe Valea Anieşului şi din cele 7 echipaje participante, 2 vor fi din Năsăud: 4 elevi de la Eco-Clubul din cadrul Clubului Copiilor Năsăud şi 4 elevi de la Eco-Clubul Şcolii Generale ,,Mihai Eminescu’’ Năsăud. Tabăra are ca scop pregătirea elevilor în a cunoaşte calităţile unui viitor apărător şi a deveni mici rangeri. La sfârşitul taberei vor obţine diploma de rangeri juniori şi vor avea dreptul de a participa la acţiuni de protecţie a mediului iniţiate de Parcul Naţional Munţii Rodnei.

- Tot în această perioadă se fac selecţii pentru echipajul format din 11 elevi care vor participa la Concursul ,,Împreună pentru natură’’ organizat de Asociaţia EcoSophia, RomSilva şi Televiziunea Naţională Română, concurs în care elevii năsăudeni de la Şcoala Generală ,,Mihai Eminescu’’ vor reprezenta Parcul Naţional Munţii Rodnei. Etapa zonală va avea loc în Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina în perioada 30 iulie- 1 august, iar echipajul care va lua locul I va participa la faza naţională din 13-15 august în Rezervaţia Naturală Delta Dunării.

- În luna august, în perioada 16-23, se vor remarca traseele turistice de pe Valea Rebrei cu o echipă formată din 5 elevi năsăudeni şi 5 studenţi francezi din Beçanson,

care iubesc natura şi vor să se implice în protejarea ei.

Toate aceste acţiuni s-au desfăşurat sau se vor desfăşura sub coordonarea a doi profesori pentru care avem toată stima în ceea ce fac atât pentru natură cât şi pentru copii care iubesc natura : Buia Dorina de la Clubul Copiilor Năsăud şi

Buia Ştefan de la Şcoala Generală ,,Mihai Eminescu’’ Năsăud.

Comentarii

22/07/09 17:13
Vizitator

BRAVO , COPIILOR SI PROFESORILOR NASAUDENI : NE FAC CINSTE ASTFEL DE OAMENI !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5