Jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu şi la mormântul fratelui Matei Eminescu

La iniţiativa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, şi a directorului Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, scriitorii bistriţeni au depus o jerbă de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, situat în piaţa cu acelaşi nume, peste drum de complexul Winmarkt. În discursul său, vicepreşedintele Alexandru Pugna a vorbit despre importanţa Zilei Culturii naţionale şi a cinstirii, aşa cum se cuvine, la Bistriţa, a poetului care va rămâne un geniu nepereche pentru literatura noastră.
De aici, scriitorii s-au deplasat la Cimitirul de pe str. Tărpiului unde odihneşte spre veşnicie Matei Eminescu, fratele poetului Mihai Eminescu. Născut în 1856, ca al zecelea copil al familiei Eminescu, absolvent al Institutului Politehnic din Praga şi ofiţer în Armata Română, Matei Eminescu a trăit mult mai mult faţă de fratele lui, până la 73 ani. Dacă Mihai Eminescu poate nu a trecut niciodată prin Bistriţa, deşi există ipoteza să fi ajuns la Blaj pe la noi, cu siguranţă a auzit de oraşul nostru deoarece aici era fratele lui, şi de judeţul nostru, de la Năsăud fiind cea mai mare iubire a lui, Veronica Micle.
La mormântul lui Matei Eminescu, părintele Ioan Pintea a rostit şi o rugăciune pentru odihna celor doi fraţi, dar şi a întregii familii. Au fost prezenţi scriitorii Adrian Popescu, Andrei Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Marcel Seserman, Gavril Moldovan, Virgil Raţiu, Menuţ Maximinian, Victor Ştir, Niculae Vrăsmaş, precum şi bibliotecarii de la Biblioteca Judeţeană.
Un moment aparte l-a constituit recitalul de poezie susţinut de Ionela Nuşfelean la bustul poetului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5