Scriitorii bistriţeni l-au omagiat pe Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” printr-un recital al poeţilor din Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Moderatorul evenimentului a fost Icu Crăciun, vicepreşedinte SS B-N, care a vorbit despre importanţa reîntoarcerii la lectura poetului Mihai Eminescu: „Se cuvine să ne apropiem de opera lui Mihai Eminescu citind din poeziile sale, dar şi din articolele sale. Era o perioadă în care se vorbea de Eminescu la superlativ, erau expresii, canoane, şabloane, cum ar fi „Luceafărul poeziei româneşti”. Cred că este important să citim opera lui Mihai Eminescu şi s-o înţelegem cât mai profund, să nu ne oprim doar la a-l canoniza”.
La rândul lui, managerul instituţiei gazdă, Ioan Pintea, a vorbit despre modul în care Nicolae Steinhardt îl vedea pe Mihai Eminescu, dar şi despre poetul universal despre care, din păcate, azi se vorbeşte prea puţin: „Mihai Eminescu este un personaj fascinant. V-aş invita să lecturaţi „Amintirile despre Eminescu” de la Editura Humanitas, în care veţi găsi un Eminescu foarte viu. Eminescu nu a fost doar poet, a fost un ziarist extraordinar, traducător, prozator veritabil, dramaturg. Nu-i uşor să-l citeşti pe Eminescu, mai ales jurnalistica, dar puţini sunt cei care-i citesc opera integrală”.
A urmat un recital de poezie susţinut de Veronica Ştir, Victor Ştir, Menuţ Maximinian, Gheorghe Mizgan, David Dorian, Niculae Vrăsmaş, Mircea Măluţ.
Apoi, scriitorii bistriţeni au depus o jerbă de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, situat în piaţa cu acelaşi nume, peste drum de complexul Winmarkt. De aici, scriitorii s-au deplasat la Cimitirul de pe str. Tărpiului unde odihneşte spre veşnicie Matei Eminescu, fratele poetului Mihai Eminescu. Născut în 1856, ca al zecelea copil al familiei Eminescu, absolvent al Institutului Politehnic din Praga şi ofiţer în Armata Română, Matei Eminescu a trăit mult mai mult faţă de fratele lui, până la 73 ani. Dacă Mihai Eminescu poate nu a trecut niciodată prin Bistriţa, deşi există ipoteza să fi ajuns la Blaj pe la noi, cu siguranţă a auzit de oraşul nostru deoarece aici era fratele lui, şi de judeţul nostru, de la Năsăud fiind cea mai mare iubire a lui, Veronica Micle.
La mormântul lui Matei Eminescu, părintele Ioan Pintea a rostit şi o rugăciune pentru odihna celor doi fraţi, dar şi a întregii familii.
Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale au continuat la sediul cotidianului „Răsunetul” cu lansarea volumului “Răsunetul cultural (2013-2018)”, Editura Solon, îngrijit de Menuţ Maximinian, cu un cuvânt înainte de Andrei Moldovan.
Ziua Culturii Naţionale şi a poetului care va rămâne un geniu nepereche pentru literatura noastră au fost cinste, aşa cum se cuvine, la Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5