Ziua Culturii Naționale: „Memento Eminescu” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat cu respectarea condițiilor impuse de lege pe perioada pandemiei.
La ora 10.00., Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a depus în numele bibliotecarilor de la BJGCBN o jerbă de flori la bustul poetului din Piața Eminescu din Bistrița, după care a urmat o reculegere la mormântul lui Matei Eminescu, fratele poetului, situat în Cimitirul municipal Bistrița.
Într-un format extrem de restrâns, Sala de conferințe „Gavril Scridon” a BJGCBN a găzduit la orele amiezii simpozionul „Eminescu recitit”, în cadrul căruia a fost vizionat un material video realizat pentru acest eveniment de scriitoarea Irina Petraș, cu ocazia lansării cărții sale „Eminescu, începutul continuu” (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021). Momentul a fost marcat prin scurte intervenții ale scriitorilor Cornel Cotuțiu, Olimpiu Nușfelean și Menuț Maximinian, care au vorbit despre semnificația zilei și despre necesitatea unei permanente întoarceri la opera eminesciană. Adriana Zăgrean a vorbit despre bibliotecarul Mihai Eminescu, iar Alina Pop a prezentat proiectul „Glossa Călătoare”, un scurt montaj video realizat pe mai multe meridiane și paralele ale globului pe parcursul unei singure zile, în care versurile celebrei poezii a lui Eminescu au fost rostite de 40 de oameni, copii și maturi, unii dintre ei aflați la mii de kilometri distanță (Miami, Kandahar etc). Acest scurt și emoționant filmuleț poate fi vizionat pe site-ul bibliotecii județene, ca și materialul video „Irina Petraș. Începutul continuu|. Bibliotecarele de la secțiile „Documentare” și „Împrumut pentru copii” au susținut un moment de replici cu versuri eminesciene, în care a fost cooptat și șeful serviciu, Sorin Bretfelean.
La inițiativa lui Ioan Pintea, care a și moderat evenimentul, la ora 14.30 s-a desfășurat dezbaterea on-line „Eminescu. Interpretări”, la care au participat în direct scriitorii Ion Buzași și Răzvan Voncu, în deschidere fiind difuzată intervenția video a Irinei Petraș. „În 30 de ani am scris adesea despre Eminescu, am vorbit adesea despre Eminescu. M-am apropiat de el și prin cărțile mele succesive (...), așa încât, cu fragmente din vechea carte, îmbogățite cu lecturile mele din trei decenii, a apărut această carte („Eminescu, începutul continuu”), care numește un lucru pentru mine esențial: Eminescu este creatorul limbii române moderne! Suntem ceea ce suntem în toată cultura grație lui Mihai Eminescu” (Irina Petraș).
Prof. Ion Buzași a vorbit despre locul Transilvaniei în viața și opera poetului Mihai Eminescu, despre cele trei călătorii pe care acesta le-a făcut în Transilvania, subliniind că legătura pe care Eminescu a avut-o cu Transilvania se vede nu doar în poezie, ci și în proză și în dramaturgie. „Eminescu poate fi socotit ca unul dintre exponenții de seamă ai spiritualității ardelene” a subliniat prof. Ion Buzași.
Prof. Răzvan Voncu a susținut, la rândul său, că „noi vorbim astăzi în literatură o limbă literară pe care Eminescu a creat-o. (...) Rolul lui Eminescu este de enormă, uriașă sinteză. O sinteză a istoriei și a prezentului românesc, este o sinteză a limbajelor poetice, este o sinteză a naționalului și a universalului” (Răzvan Voncu).
Ca moderator al acestei dezbateri on-line, Ioan Pintea le-a lansat celor doi profesori și cercetători mai multe teme de discuție, printre care posibilitatea relevării unor noi perspective în comentarea operei eminesciene, sau redescoperirea interpretărilor date de eseiști importanți ai culturii române, cum ar fi N Steinhardt”. ”Fiecare generație poate să-l descopere pe Eminescu în funcție de sensibilitatea sa” (Ion Buzași); „Dacă am fi o cultură superioară, fiecare generație ar putea să se raporteze la spiritul eminescian. (...) orice tentativă de demolare a lui Eminescu sfârșește în elogiul lui” (Răzvan Voncu).
Ioan Pintea a promis că această dezbatere va fi redactată și în scris, urmând să fie valorificată în publicistica Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
www.bjbn.ro
Citiţi şi:
- Ziua Culturii Naţionale, marcată de Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. Invitaţi: Irina Petraş, Răzvan Voncu, Ion Buzaşi
- Nume sonore la evenimentele George Coşbuc- 150
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc”: Evenimente Eminescu la Bistriţa şi Cluj
- Olimpiu Nușfelean și Ioan Pintea în România literară
- Scriitorii bistriţeni l-au omagiat pe Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naţionale
Adaugă comentariu nou