Judeţul Bistriţa-Năsăud a devenit membru al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze

Ieri a fost prezent, pentru întâia dată la Bistriţa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Liu Zengwen. Scopul vizitei Excelenţei Sale s-a pliat pe constituirea filialei judeţene a Asociaţiei de Prietenie Româno - Chineze şi cunoaşterea la faţa locului a posibilităţilor economice ale judeţului nostru. Ambasadorul Republicii Populare Chineze s-a arătat interesat să mijlocească relaţiile de colaborare în plan economic, cultural, precum şi în alte domenii, între judeţul nostru şi regiuni din Republica Populară Chineză.

A 33-a Filiala Judeţeană a Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineză

La Instituţia Prefectului a fost constituită filială judeţeană a Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineze, al cărei preşedinte de onoare a fost desemnat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Filiala din judeţul nostru este a 33-a constituită în România, urmărind dezvoltarea relaţiilor între judeţul nostru şi regiuni ale Republicii Populare Chineze. Ambasadorul Chinei doreşte ca înfiinţarea acestei asociaţii să nu rămână o simplă formalitate, ci toate filialele să realizeze paşi concreţi în apropierea dintre cele două state. Liu Zengwen s-a arătat încântat de vizita făcută la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Bistriţa -Năsăud, de discuţia purtată cu preşedintele Vasile Bar, precizând că vizita în judeţul nostru reprezintă doar un prim pas în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări.

„Înfiinţarea acestei filiale a Asociaţiei de prietenie româno- chineze constituie un eveniment important, pentru promovarea şi impulsionarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări (…) Scopul vizitei de lucru este de a impulsiona şi diversifica relaţiile dintre cele două ţări. Primul pas este foarte important…”, a declarat Excelenţa Sa Liu Zengwen, în cadrul unei conferinţe de presă. Preşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineze, Florea Dumitrescu, susţine că principala problemă pentru România este identificarea domeniilor care îi interesează pe chinezi. În prezent, din volumul comerţului cu Republica Populară Chineză, care a fost la finele anului trecut de circa 2 miliarde de dolari, 90% reprezintă importuri şi numai 10% export.

„Insistăm pe cunoaşterea reciprocă, ce fac chinezii, în ce direcţie merg şi cum au reuşit să se dezvolte economic. Noi nu vom reuşi să echilibrăm comerţul cu China, dacă nu ne vom axa pe obiective concrete de producţie. Este necesar să avem şi voinţă politică pentru a demara această activitate de producţie”, a precizat Florea Dumitrescu. Fostul ambasador al României în China a precizat că prima acţiune în care probabil va fi implicat judeţul nostru va fi una cu un caracter cultural.

„De 1 octombrie, Ziua Naţională a Chinei va fi lansat un volum de 600 de pagini, Nestemate ale culturii chineze. Am hotărât să facem lansarea acestei cărţi în cadrul unor filiale din ţară, probabil şi în judeţul dumneavoastră, pentru că am văzut că există această dorinţă”, a mai arătat preşedintele Asociaţiei Româno-Chineze.

Chinezii aşteaptă propuneri concrete

Liu Zengwen şi-a arătat disponibilitatea de a primi din partea autorităţilor judeţene propuneri concrete în ceea ce priveşte cooperarea în orice domeniu cu Republica Populară Chineză.

„Oamenii de afaceri sunt interesaţi de China pentru că este o piaţă foarte mare”, a completat Ambasadorul Chinei în România.

La conferinţa de presă au participat şi cei doi şefi ai judeţului, prefectul Cristian Florian şi preşedintele CJ Liviu Rusu.

Prefectul judeţului, Cristian Florian, a ţinut să sublinieze importanţa evenimentului, amintind de puterea economică şi culturală pe care o reprezintă China, devenită un model de dezvoltare economică.

,,Prin înfiinţarea filialei judeţene a Asociaţiei de Prietenie România-China se pun bazele unei relaţii de colaborare între cele două ţări“ a precizat prefectul.

Acelaşi lucru l-a reliefat şi preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu care a arătat că numai prin existenţa unui asemenea parteneriat poate fi cunoscut potenţialul economic din judeţul nostru.

„Faptul că există un parteneriat româno-chinez şi o asemenea filială creează posibilitatea unui schimb economic. Prezenţa delegaţiei chineze în judeţul nostru este un pas important în acest sens”, a afirmat Liviu Rusu.

În finalul întâlnirii, Excelenţa Sa Liu Zengwen a adresat o invitaţie celor prezenţi de a vizita China.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5