A început Săptămâna Culturii şi Civilizaţiei Chineze

Fascinaţia pentru China, probabil nu are leac. Cu cât consumi mai multa informaţie, cu atât te scufunzi mai tare în necunoscut.

De ce ai vrea să mergi în China? Pentru cultură? Pentru civilizaţie? Pentru medicina tradiţională? Pentru geografia fascinantă? Pentru muzică? Poate pentru mâncare sau pentru filozofie. Poate pentru artă şi mitologie. Poate pentru toate şi ceva în plus.

Dar cum toate acestea nu sunt la îndemâna oricui, organizatorii evenimentului ,,Săptămâna Culturii şi Civilizaţiei Chineze la Bistriţa” şi-au propus să aducă China mai aproape de bistriţeni prin concerte de muzică tradiţională, lecţii de caligrafie şi decupaj pe hârtie, teatru, vizionare de filme, întâlniri de afaceri, degustări de preparate culinare specifice bucătăriei chinezeşti.

Ieri, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa, evenimentul a fost deschis în mod oficial în prezenţa unor oficiali ai Ambasade Republicii Populare Chineze în România.

,,Iată că după doi ani şi jumătate, reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze sunt prezenţi din nou la Bistriţa”, a afirmat Remus Lungu, unul dintre organizatori, care a vorbit despre modul cum s-a născut acest eveniment. Totul a început cu vernisajul expoziţiei ,,China pitorească” din 2010, iar mai apoi, a venit şi ideea proiectului, şi aici intervine în poveste Cristian Munthiu şi Cooperativa de Afaceri. Au pus umărul la realizarea acestui demers Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Institutul ,,Confucius” din Cluj-Napoca, Primăria Bistriţa, Biblioteca Judeţeană, Galeriile Arcade 24, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Un admirator al culturii şi civilizaţiei chineze este şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care a avut şansa să descopere misterele Chinei la faţa locului.

,,Am avut această şansă în viaţă, să cunosc China la ea acasă. Este fascinantă, nu doar imensă, şi are darul de a te face adeptul ei. Civilizaţia chineză, care are urme mult mai vechi decât cea europeană a avut perioade de înflorire, şi la ora actuală, din punct de vedere cultural, dar mai ales economic, China este cea mai dinamică zonă a Terrei. Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Bistriţa este o aderare la recunoaşterea uneia dintre cele mai mari culturi ale lumii”, a afirmat Ovidiu Creţu.

Aşa cum ne-au obişnuit, oficialii chinezi au uimit asistenţa prin exprimarea caldă, fără emfază, într-o limbă română, ce a stârnit aplauze. Discursul consilierului cultural la Ambasada R.P. Chineze în România, Yan Jianwu, a fost un discurs cât se poate de spontan.

,,Imediat ce am sosit în oraşul Bistriţa, deşi este răcoare, am simţit o căldură sufletească din partea gazdelor locale. Am rămas impresionat de cunoştinţele primarului dumneavoastră în ceea ce priveşte civilizaţia chineză. Ştie pe de rost cele şase capitale antice ale Chinei. Eu nu reuşesc acest lucru (n.r. - râde). (…) Avem nevoie de colaborări, avem nevoie de prieteni ca să rezistăm. Noi căutăm prieteni în cadrul întregii lumi. Între China şi România au existat relaţii foarte strânse în toate domeniile”, a menţionat Yan Jianwu.

La eveniment a fost prezent şi prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, care va susţine pe tot parcursul săptămânii, conferinţe tematice legate de cultura şi civilizaţia chineză.

Ziua de luni a continuat cu un forum economic româno-chinez şi cu vernisajul expoziţiei ,,Arta tradiţională chineză”.

Azi, de la ora 18.00, la Galeriile de artă ,,Arcade 24” ne vom întâlni cu profesorul Ovidiu Pecican, iar de la ora 20.00 la Teatrul de vară al Centrului Cultural Municipal ne putem bucura de un spectacol de muzică tradiţională chineză.

Organizatorii ne invită să luăm parte la toate manifestările pregătite, pentru a putea să desluşim măcar o parte din farmecul acestei lumi, căci misterele nu sunt la îndemâna oricărui ochi curios. Aceştia au ales ca şi motto pentru eveniment, un citat din Confucius: ,,Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te opreşti”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5