Primarul Ovidiu Creţu şi viceprimarul Zou Jufang au semnat Declaraţia de intenţie privind stabilirea de relaţii de prietenie între oraşele Bistriţa şi Zhangjiajie (China)
Primarul Ovidiu Creţu şi viceprimarul Zou Jufang au semnat astăzi, la Primăria Bistriţa, Declaraţia de intenţie privind stabilirea de relaţii de prietenie între oraşele Bistriţa şi Zhangjiajie (China). Documentul a fost parafat în prezenţa prefectului Ovidiu Frenţ, a viceprimarilor Cristian Niculae şi Gelu Muthi, a reprezentanţilor Primăriei Bistriţa, a secretarului general al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze Filiala Bistriţa – Remus Lungu, dar şi a unei delegaţii din oraşul chinez Zhangjiajie, formată din 11oficiali.
„Având în vedere relaţia de prietenie tradiţională dintre poporul român şi poporul chinez, relaţiile diplomatice sino-române care au debutat în octombrie 1949, conform „Comunicatului comun al României şi R.P. Chineze”, această Declaraţie de intenţie este elaborată în dorinţa continuă de a dezvolta relaţii reciproce de colaborare şi prietenie între poporul român şi poporul chinez”, se arată în Declaraţie.
Primarii din Bistriţa şi Zhangjiajie îşi exprimă, prin această Declaraţie, „voinţa de a dezvolta şi de a depune toate eforturile în vederea promovării şi dezvoltării contactelor între cetăţeni, în special în domeniile cooperării între administraţiile locale, educaţiei şi culturii, sportului şi turismului, social, economic”. „Scopul îl constituie dezvoltarea durabilă dintre cele două administraţii locale, între cetăţenii, întreprinderile, organizaţiile şi asociaţiile oraşelor noastre. Obiectivul nostru comun este acela de a ne cunoaşte reciproc mai bine în vederea încheierii oficiale a unei relaţii de prietenie între oraşe, având convingerea că facem totul pentru binele oraşelor pe care le reprezentăm”, se mai precizează în documentul semnat de primarul Creţu şi viceprimarul Zou Jufang.
***
„Aduc salutul cetăţenilor municipiului Bistriţa pentru delegaţia chineză a oraşului Zhangjiajie, condusă de doamna viceprimar Zou Jufang. (...) Dorinţa locuitorilor acestui oraş este ca el să devină un oraş primitor, ospitalier, în care să ne placă să trăim şi noi, cei de aici, şi să le placă şi celor care ne vizitează. Oraşul Bistriţa, ca şi România, au un profund respect pentru Republica Populară Chineză, pentru marele popor chinezesc. În urmă cu 50-60 ani, din Bistriţa se exportau în Republica Populară Chineză echipamente pentru fabrici de ciment sau pentru centrale termoelectrice şi se importau lucruri de foarte bună calitate, textile şi echipamente electrice.
Judeţul Bistriţa-Năsăud este înfrăţit cu Provincia Hunan şi ca urmare a acestor relaţii s-au declanşat procedurile între Bistriţa şi Zhangjiajie. Noi nu am ajuns să vedem oraşul Zhangjiajie, dar am făcut vizite recente în R.P. Chineză şi putem spune că suntem impresionaţi de ritmul de dezvoltare, de dinamica şi de progresul pe care poporul chinez le are. Credem că generaţia noastră este datoare să întărească relaţiile de prietenie, de colaborare şi drumul pe care-l începem astăzi cred că va fi unul fructuos, folositor pentru ambele oraşe”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
De cealaltă parte, viceprimarul oraşului Zhangjiajie, Zou Jufang, a mulţumit pentru invitaţie şi a făcut o prezentare a localităţii din Provincia Hunan. Zhangjiajie este un oraş în nord-vestul Provinciei Hunan, cu o populaţie de peste un milion de locuitori, fiind cea mai importantă zonă turistică. În 2016, Parcul Naţional Zhangjiajie, recunoscut prin relieful columnar imortalizat şi în filmul Avatar, a atras 60 milioane de turişti. De altfel, majoritatea delegaţiei chineze a cuprins reprezentanţi din acest domeniu. Viceprimarul Zou Jufang a precizat că prin semnarea acestui document „se deschide un nou drum”, că la Bistriţa se simte „ca acasă” şi speră în continuarea acestor relaţii.
Nu în ultimul rând, prefectul Ovidiu Frenţ a punctat faptul că se numără printre fondatorii Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze Filiala Bistriţa, că la Bistriţa funcţionează o clasă Confucius, că ambasadorul R.P. Chineze a fost la Bistriţa, iar la finele săptămânii trecute au avut loc şi întâlniri economice între oameni de afaceri din Bistriţa-Năsăud şi din Provincia Hunan. „Relaţii noastre au fost preponderent culturale dar sper că am depăşit etapa acelor contacte culturale şi putem trece la o etapă de dezvoltare a relaţiilor din punct de vedere economic, şi mă refer la turism, industrie şi agricultură”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ, reiterând ideea ca viitoarea înfrăţire să se concretizeze în schimburi economice.
Primarul Ovidiu Creţu i-a oferit viceprimarului Zou Jufang un album de prezentare a municipiului Bistriţa şi un struţ, simbol al oraşului. De cealaltă parte, şefa delegaţiei chineze a oferit în dar un tablou cu un peisaj din Parcul Naţional Zhangjiajie, un set de boluri şi beţe chinezeşti, dar şi eşarfe tradiţionale.
Citiţi şi:
- Bistriţa-Năsăud şi Hunan (China), viitori parteneri economici
- La Bistriţa, centru de cercetare şi dezvoltare a resurselor de apă pentru Europa de Est, prin colaborarea cu Provincia Hunan (China)
- A început Săptămâna Culturii şi Civilizaţiei Chineze
- Parteneriat între Consiliul Județean şi Departamentul pentru Știință și Tehnologie al uneia dintre cele mai dezvoltate provincii din lume
- Judeţul Bistriţa-Năsăud a devenit membru al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze
Adaugă comentariu nou