Bistriţa-Năsăud şi Hunan (China), viitori parteneri economici

Şeful delegaţiei din Provincia Hunan, directorul adjunct Yu Laishan, în calitate de reprezentant al Guvernului, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, au parafat Scrisoarea de intenție în vederea cooperării economice dintre Provincia Hunan (Republica Populară Chineză) şi județul Bistrița-Năsăud.    Demersul de astăzi de la Palatul Administrativ vine ca urmare a vizitei de acum doi ani, la Bistriţa, Ambasadorul Chinei, Excelenţa Sa Huo Yuzhen.

         „Avem bucuria să avem astăzi o delegaţie importantă din Provicnia Hunan, condusă de şeful delegaţiei, domnul Yu Laishan, împreună cu şase colegi din diferite departamente, reprezentanţi care coordonează mediul economic din Provincia Hunan.

         În toamna anului 2012, în urma vizitei Excelenţei Sale, doamna Huo Yuzhen, Ambasadorul Republicii Populare Chineze, am adresat această intenţie să găsim o provincie din China alături de care să semnăm un protocol de colaborare pentru a putea dezvolta relaţiile în domeniul administraţiei, cultural şi, în mod special, relaţiile economice.

         În urma demersurilor făcute, doamna ambasador ne-a stabilit un contact cu Provincia Hunan, una dintre cele mai mari provincii din China, cu o populaţie de aproximativ 73 milioane locuitori, cu o suprafaţă aproximativ egală cu a Românie, mai exact 239.000 km pătraţi, şi cu un Produs Intern Brut dublu decât al României”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Potrivit şefului administraţiei judeţene, până la finele acestui an, ar urma să fie semnat şi un Acord de colaborare între Bistriţa-Năsăud şi Provincia Hunan. Radu Moldovan a menţionat că alături de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi asociaţiile patronale vor putea fi promovate relaţii economice cu această provincie chineză.

„Cred că ar fi o foarte bună oportunitate pentru domeniul învăţămâmtului universitar şi al cercetării. Provincia Hunan are 130 d euniversităţi şi aproximativ 150 de centre de cercetare şi inovare şi cred că un schimb între studenţii din extensiile universitare de la Bistriţa – a Universităţii Tehnice, a Universităţii Babeş-Bolyai – şi universităţile cu acelaşi profil din Provincia Hunan ar fi un pas foarte important. De asemenea, Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa şi Institutul de cercetare din municipiu ar putea face schimburi cu institutele d eprofil din provincie.

Pe domeniul economic, noi avem importanţi producători de cabluri, ei au foarte multe zone miniere cu extracte de minereuri neferoase şi cred că ar fi o zonă interesantă de achiziţii de materie prime pentru companiile din judeţul nostru. Pe domeniul agricol, prelucrarea lemnului, cred că ne-am putea gândi foarte serios şi la exporturi importante care să nu mai fie făcute prin intermediari, cum se fac în momentul de faţă, ci să putem stabili relaţii directe între companiile din judeţul Bistriţa-Năsăud şi cele din China”, a punctat Radu Moldovan câteva dintre reperele acestei colaborări, menţionând că profitabilitatea acestor relaţii ar creşte substanţial.

La eveniment au participat prefectul Ioan Ţintean, primarul municipiului – Ovidiu Creţu, primarul oraşului Sângeorz-Băi – Roland Venig, şefi ai instituţiilor deconcentrate şi din subordinea/coordonarea Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai mediului de afaceri etc.         Pe agenda de lucru a fost inclusă o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dar şi în zonele Tihuţa-Colibiţa.

***

Delegaţia chineză a fost compusă din Yu Laishan – director adjunct şi reprezentantul Guvernului (şeful delegaţiei) din Comitetul Permanent al Congresului Poporului din Provincia Hunan; Peng Xianfa –secretar general de la Comitetul Permanent al Congresului Poporului din Provincia Hunan; Duan Linyi – director general la Departamentul de Afaceri Civile al Provinciei Hunan; Qiu Aihua – director general adjunct la  Biroul pentru Afaceri Externe al Guvernului Provinciei Hunan; Xiong Zaihui – preşedinte al Consiliului de Conducere şi manager general al AVA Holding Group din Hunan; Zhang Hua – manager general la  Centrul de Conferinţe şi Expoziţii al Departamentului de Comerţ al Provinciei Hunan şi Wang Sheng – ghid turistic şi interpret.

***

Cele două delegaţii au făcut schimb protocolar de cadouri, administraţia judeţeană oferind albumul de prezentare a judeţului, „Clopul cu păun”  - simbol al judeţului şi o operă de artă; de cealaltă parte, oaspeţii au oferit o stampă cu mesajul propserităţii, cel mai bun ceai din China şi un obiect care aminteşte de Mao Zedong, conducător al Republicii Chineze, originar din Provincia Hunan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5