Ioan Pintea, la Târgul de carte din Beijing
România a fost invitată de onoare la Târgul de carte din Beijing, China, participarea ţării noastre fiind girată de Institul Cultural Român Bucureşti şi Institutul Cultural Român Beijing.
Standul României a găzduit o serie de dezbateri legate de relaţiile culturale româno-chineze, recitaluri de lecturi şi muzică, lansări de carte. În acest cadru, a fost vernisată şi o expoziţie de artă plastică cu lucrările lui Corneliu Baba, căruia ICR i-a tipărit şi un album deosebit.
Merită menţionat şi recitalul lui Nicolae Voiculeţ.
Dintre scriitorii români prezenţi amintim pe preşedintele Academiei Române – Ioan Aurel Pop, Florina Ilis, Angelo Mitchievici, Traian Ştef, Varujan Vosganian, Adrian Lesenciuc, Adrian Alui Gheorghe, Dinu Flămând, Vasile George Dâncu, Aura Christi, Marina Almăşan, Cosmin Perţa, Horia Gârbea, Theodor Hossu Longin ş.a.
La eveniment au fost prezente o serie de edituri, amintind aici Humanitas, Polirom, Şcoala Ardeleană, Ideea Europeană, Corint, RAO.
Pe agendă a fost şi o întâlnire cu vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din China, Jibi Majia, cu care s-a discutat inclusiv realizarea unei antologii biblingve cu poeţi români contemporani.
Scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” a conferenţiat pe tema „Interferenţe culturale româno-chineze”. De altfel, Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud a desfăşurat o serie de activităţi legate de cultura chineză. Se are în vedere şi deschiderea, la sediu, a unui spaţiu dedicat literaturii şi scriitorilor chinezi, primindu-se în acelaşi timp şi vizite din partea delegaţiilor chineze, iar prin intermediul Institutului Confucius de la Sibiu, instituţia are o serie de cărţi, inclsuiv manuale, pentru învăţarea limbii chineze.
La evenimentele din China a participat un public numeros, interesat de literatură, alături de scriitori, traducători, oficialităţi.
De remarcat prezenţa profesorului de limba română Ding Chao, director al Centrului de Studii pentru Europa Centrală şi de Est de la Universitatea Beijing, a traducătoarei Su Yan, Cao Sing, Chen Siaoying, a directorului ICR Beijing, Constantin Lupeanu şi a directorului ICR Bucureşti, Mirel Taloş.
Ioan Pintea a prezentat şi proiectele culturale pe care Biblioteca Judeţeană le-a desfăşurat şi care urmează a fi implementate, ţinând cont şi de faptul că Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” face parte din Uniunea Bibliotecilor Publice din China şi ţările din Europa Centrală şi de Vest.
Citiţi şi:
- Judeţul Bistriţa-Năsăud a devenit membru al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze
- Andrei Marga: China în lumea de azi
- Zilele Culturii şi Civilizaţiei Chineze
- Ioan Pintea, în China. Biblioteca Judeţeană, membru fondator al Uniunii Bibliotecilor Publice
- A început Săptămâna Culturii şi Civilizaţiei Chineze
Adaugă comentariu nou