Jurnal şi lectură

Bistriţa, mai, ’91. Mi se confesează un vechi amic, H.G. Asta, după câteva pahare căzute pe o aghezmuială deja „dobândită” mai dinainte. În primul rând, are ce are cu nevastă-sa. „E o fată modestă, îmi zice. Contradictorie, copil şi femeie, în acelaşi timp, ţărancă greu deprinsă cu civilizaţia. Nu răspunde decât în formule de sapă: „Hă! Ce-i? Na!” E ca un altoi cu muguri parţiali de urbanitate. Îşi pune mâna la gură când râde, gestul tipic al femeii de la coada vacii.

I-am cerut de „n” ori să se controleze. Zadarnic. La 40 de ani câţi îi are acum, greu mai înveţi calul în ham. Dar aşa sunt eu. Nu ştiu de unde mi se trage trăsătura asta de caracter de a mă complace în compania unor oameni tot inferiori mie. Din toate punctele de vedere.

Firesc ar fi, aşa cum fac mai toţi muritorii de rând, să-mi caut compania unor oameni superiori mie de la care aş avea ce învăţa sau cel puţin în cea a unora de acelaşi rang cu al meu. Dar eu, nu. Mă trezesc adesea în compania unor secături, a unor indivizi de la care n-am nimic, nici de-nvăţat, nici de câştigat. Ba, mai mult, îmi pierd şi urma de prestigiu care mi-a mai rămas.

Faptul că am o slujbă, o diplomă universitară, nişte bani, nu contează. În ochii multora sunt un ratat şi un viciat. Spre liniştea lor, oamenii îşi bagă pumnul în gură să te coboare, să te facă neglijabil, încât orgoliul lor să nu fie rănit prea tare. Poate asta mă obligă să-mi caut oaze de linişte în preajma unor oameni mai simpli, pe care să-i ajut şi să mă bucur de bucuria lor. Mi-am dat seama că prietenia lor mi-e mai binefăcătoare decât a altora, de rangul meu, dar îngrozitor de perfizi. Cei inferiori mie sunt în stare, în cazul în care le acord atenţie şi ajutor, să-mi aducă luna de pe cer şi să-mi asigure o companie lejeră şi plăcută. Am minţit la început. De la fiecare am avut câte ceva de învăţat. Asta e şi acesta-s eu”, îmi spune el trăgând cu sete direct dintr-o sticlă cu bere rece. Mă ridic, îi întind mâna şi-mi zic că n-aş crede că am pierdut vremea, ascultând confesia vechiului meu prieten.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5