Jurnalul lui Ion Moise va fi editat. 80 de ani de la naştere

Scriitorul Ion Moise a fost readus în actualitate, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, la marcarea a 80 de ani de la naşterea acestuia printr-un medalion realizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, ziarul „Răsunetul”, Cenaclul „George Coşbuc”, revista „Mişcarea Literară şi Palatul Copiilor Bistriţa.
„Îmi amintesc momentul în care mi-a apărut o antologie la Editura Dacia că Ion Moise a scris un text amplu în ziarul „Răsunetul”. Nu ştiam că-mi preţuieşte poezia. După părerea mea a fost şi un profesor de excepţie, pentru că şi critica lui literară a fost una pedagogică. Ştia foarte bine literatură şi era un om de cultură. Una dintre cărţile lui esenţiale este „Ochiul dragonului”, la care a lucrat zeci de ani. A trebuit o documentare extraordinară pentru că este vorba de Vlad Ţepeş. Ion Moise a fost şi un om foarte generos cu semenii lui, dar şi foarte aspru atunci când era vorba de veleitari. Ştia să promoveze valoarea”, a declarat managerul instituţiei gazdă, Ioan Pintea.
Toţi cei prezenţi au primit volumul de critică literară „Axiome posibile”, semnat de Ion Moise.
La final, Ioan Pintea a anunţat că în viitorul apropiat va fi lansat „Jurnalul lui Ion Moise”, lăsat în manuscris, o parte din acesta apărând de-a lungul vremii în cotidianul „Răsunetul”. „Pe lângă opera pe care Ion Moise ne-a lăsat-o, a lăsat un jurnal impresionant pe care vi-l prezint acum în manuscris. Graţie soţiei Tamara şi a directorului Alexandru Câţcăuan vom tipări acest jurnal. Este un jurnal de lectură, cu foarte multă viaţă, scris din iubire pentru literatură şi pentru oameni”, afirmă Ioan Pintea.
Apoi directorul Răsunetul, Menuţ Maximinian, a vorbit despre jurnalistul Ion Moise şi modul în care acesta îşi structura reportajele.
Printre cei care l-au evocat în amintiri au fost Alexandru Câţcăuan, Ionela Nuşfelean, Al. C. Miloş, Ioan Lazăr, Gheorghe Mizgan, Victor Ştir, David Dorian, Radu Salvan, Niculae Vrăsmaş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5