La Ciceu Giurgeşti, o echipă managerială tânără faţă-n faţă cu proiectele de dezvoltare ale comunei

         Lucrând o perioadă cu fostul primar, ca viceprimar, apoi ales primar, Vasile Iuga a continuat să finalizeze unele proiecte şi să implementeze altele, proiecte ce vizează infrastructura rutieră, modernizarea unităţilor de învăţământ şi cultură ori agricultura. Comuna Ciceu Giurgeşti are în componenţă, alături de satul de centru, şi localitatea Dumbrăveni, o aşezare de gospodari care continuă să menţină „în viaţă” tradiţionala ocupaţie a ţăranului. În sat, conform ultimului recensământ, vieţuiesc 650 de suflete, în 328 familii. Un lucru de reţinut. În jur de 60 de persoane sunt plecate la muncă în Germania, unde câştigă bani şi-i investesc în construcţii şi anexe dintre cele mai moderne. De la Ciceu Giurgeşti la Dumbrăveni, drumul este asfaltat. De aici, din Dumbrăveni, nu se mai pleacă nicăieri. E un fel de capăt de ţară. Poate că, speră dumbrăvenii, odată şi de aici se va putea pleca mai departe, pe căi rutiere accesibile în tot timpul anului. Gospodarii aşezării, cei rămaşi acasă, mai cresc animale, bivolul domină, laptele şi smântâna de bivoliţă sunt la mare căutare. De asemenea, peste 1000 oi păşunează pe dealurile pline de vegetaţie ale satului. Acum, au înflorit în mare parte şi pomii fructiferi şi vegetaţia sălbatică, albinele găsind hrana necesară. Apicultura, la Dumbrăveni, este o ocupaţie străveche. Unii au accesat fonduri europene, apicultori precum Cristian Lazăr, Aurel Pop, Laurenţiu Precup oferă produse apicole curate, ecologice.

         Şcoala, grădiniţa, căminul cultural şi biserica întregesc imaginea unui sat care continuă să rămână înfipt în tradiţii şi obiceiuri, cu toate plecările cetăţenilor în alte părţi ale lumii. Şi la nivelul satului Ciceu Giurgeşti sunt agricultori-fermieri dotaţi cu tractoare şi utilaje agricole, ori zootehnişti care, vorba unui cioban întâlnit în câmp: „noi nu ne lăsăm de oi cât om trăi, mai creştem animale, vaci şi oi, după aia nu ştiu ce o să fie”. Sunt, la ora actuală, în jur de 1500 de oi, zeci de familii de albine, din rândul acestor gospodari pot fi menţionaţi Vasile Florea, Vasile Motogna, Vasile Pintea, Petru Mânzat şi alţii.

         Echipa aflată în fruntea comunei Ciceu Giurgeşti – primar Vasile Iuga, viceprimar Gabriel Dinu Pintea – doi tineri cu dorinţa de a face mai mult pentru comunitate, au în atenţie noi proiecte depuse deja ce vizează asfaltări de uliţe, aducţiune apă, poduri peste valea din Dumbrăveni, uliţele laterale la Ciceu Giurgeşti, la care se adaugă multe realizări, precum regularizarea văii la Ciceu Giurgeşti, în valoare de 200.000 euro, iluminatul public, inclusiv schimbarea branşamentului în cele două sate.

         Centrul civic al comunei va avea o altă înfăţişare, ne spunea primarul Iuga. De asemenea, se vor amenaja locuri de joacă, părculeţe, rondouri cu flori etc. În prezent, în comună este în plină desfăşurare campania de curăţenie. Cetăţenii sunt invitaţi să-şi facă ei, în primul rând, curăţenie în faţa gospodăriilor. Dacă uliţele sunt asfaltate, peste 4,3 km, este păcat să nu fie şi îngrijite spaţiile din preajma lor.

         Şcoala din Ciceu Giurgeşti, director Ioan Bogdan, cu rezultate remarcabile, Căminul Cultural modernizat, monumentul din inima aşezării întregesc imaginea unui viitor centru de comună istorică cum este Ciceu Giurgeşti. Canalizarea, aducţiunea de apă, drumuri modernizate şi asfaltate, consolidări de terenuri, sport, echipă de Liga a V-a, sunt alte preocupări ale tinerei echipe din fruntea administraţiei comunale din Ciceu Giurgeşti.

Comentarii

15/04/19 13:09
Bertalan Marton

Cinste echipei tinere care lucreaza in cadrul primariei Giurgesti... Din cate am citit si vazut sau realizat lucruri frumoase in comuna. Doresc sa intreb cand se vor realiza si in satul Dumbraveni ma refer la canalizare, apa potabila cat si asfaltarea strazilor laterale... Mulumesc.

16/04/19 13:46
CINEVA

dar drumul ce leaga Reteagul de Ciceu Giurgesti plin de gropi si lasat asa nu intra tot in subordinea d-lui primar? fostul primar avea un nume ! l-ati uitat ???? apa si asfaltarea s-au facut de catre acel domn primar ,,,,, interesant reportaj doar la oi si albine stiti sa faceti recensamant ???

26/02/20 07:34
constantin

Sa speram ca apa o sa fie potabila nu ca si in celelalte judete( vezi judetul Giurgiu)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5