La Crăciun în Bistrița-Năsăud s-a tăiat porcul. Directorul Gavrilaş a împărţit şorici la toată lumea!

Curtea Muzeului din Bistrița este și azi în freamăt! E Crăciun în Bistrița-Năsăud și îl trăim ca altădată. Găsiți acolo bucate alese, ca la gazde: pită coaptă pe frunză de varză făcute de familia Ban din Prislop (Liviu Rebreanu), țuică cu mărgele ca la Salva, de la Ioan Angelini, cârnaț, caltaboș, brânză iute, lapte acru de oaie în bărbânță de la Dumitru Zimveliu din Zagra, sucuri, siropuri naturale presate la rece și miere de toate soiurile aduse de producătorul Otiniel Strâmbu din Mocod. Nu lipsesc nici lucrurile de gătat casa și gazda: minunate costume populare și podoabe marca Virginia Linul, decorațiuni cu lavandă, creații superbe hand made făcute de Larisa Bancea sau Maria Cantor, obiecte pentru casă făcute din lut de meșterii noștri de pe Bârgău sau din papură, de la Tonciu, curele și brâie din piele de Maieru, lumânări sculptate de meșteri artizani din Năsăud.

Pregătirea pentru Crăciun nu putea să nu cuprindă tăiatul porcului, ca pe la gazde ( vorba Virginiei Linul) și pregătirea cinei porcului. Directorul Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș, a împărţit şorici pentru toată lumea, iar jinarsul clad a animat atmosfera.
Colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun - program coordonat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, au adus grupurile de colindători din: Bistriţa Bârgăului, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, Josenii Bârgăului, Dumitra, Feldru, Târlişua, Grupul de colindători "Balada" Bistriţa, Grupul de colindători "Doiniţa" Bistriţa, Grupul de colindători "Baladele Bistriţei" Bistriţa. Nu lipesc Poveștile Crăciunului de altădată - Întâlnirea cu Moş Crăciun, spiriduşul acestuia și animație pentru copii la căsuța moșului cu trupa de teatru de păpuși ”Alexandru Misiuga"

Programul zilei de duminică

Orele 10.00 – 18.30: Produs în Bistrița-Năsăud… de Crăciun

Orele 10.00 – 12.00: Noi umblăm și colindăm! Program de colinde susținut de ansambluri și grupuri de colindători la bisericile din Bistrița

Ora 11.00: Dar din dar se face rai. Daruri de Crăciun

Ora 12.30: ”Veste bună gazdă-n casă!”. Lansare CD de colinde – Alexandru Pugna și grupul folcloric ”Colindătorii năsăudeni”

Ora 13.00: ”E vremea colindelor!” Vin cu colindul Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură , ansambluri și grupuri de colindători din Sîngeorz-Băi, Șieuț, Rebra, Șanț, Ilva Mare, Salva, Spermezeu, Căianu Mic, Șieu, Leșu, Rusu Bârgăului

Ora 16.00: ”Dăruind, vei fi mai bun”. ”Coborât-o, coborât”. Colindul corurilor bisericilor din Piatra, Mărișelu, Maieru

Orele 16.00 – 18.30: Poveștile Crăciunului de altădată

Evenimentul Crăciun în Bistrița-Năsăud este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5