La propunerea preşedintelui CJ Radu Moldovan, Guvernul Ponta a alocat bani pentru Casa Aron Pumnul din Cernăuţi

În urmă cu aproximativ un an, Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud şi managerul Ioan Pintea iniţia schimburile culturale cu Cernăuţiul prin Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională şi Consulatul României de aici.
Încă de la prima vizită, la Casa Aron Pumnul s-a dorit deschiderea unei filiale a Bibliotecii Judeţene. Casa-muzeu, donată comunităţii din Cernăuţi, este într-o stare avansată de degradare şi necesită reparaţii imediate.
Anul acesta, o delegaţie amplă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, condusă de preşedintele Emil Radu Moldovan, a participat, la Cernăuţi, la un amplu schimb cultural şi administrativ. Vizitând muzeul, preşedintele Radu Moldovan a promis, încă de atunci, că va face demersuri la premierul Victor Ponta pentru ca acest obiectiv simbol pentru comunitatea românească să fie repus în circuit. Astfel, Radu Moldovan a înaintat, cu sprijinul academicianului Vasile Tărâţeanu şi a managerului Ioan Pintea, un dosar bine documentat despre această casă. Au avut loc mai multe întâlniri între oficialităţile din ţară şi cele de la Cernăuţi care au culminat cu vizita premierului Victor Ponta, alături de preşedintele CJ B-N, Emil Radu Moldovan şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în Capitala Bucovinei, unde au fost întâmpinaţi de consulul general al României, Eleonora Moldovan şi de academicianul Vasile Tărâţeanu. Vizitând casa lui Aron Pumnul, unde a stat în gazdă Mihăiţă Eminovici (Mihai Eminescu), premierul a promis să finanţeze din bugetul de stat al ţării reparaţia capitală a clădirii, unde va funcţiona muzeul Mihai Eminescu, precum şi o bibliotecă, filială a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.
La întoarcerea acasă, Victor Ponta a alocat, prin hotărâre de Guvern, suma de 1.125 mii lei, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 825/12.11.2014.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, ne spune că este o bucurie faptul că acest demers al preşedintelui Radu Moldovan a fost susţinut de premierul Victor Ponta, astfel încât comunitatea românească din Cernăuţi va avea un muzeu care va grăi despre spiritualitatea neamului românesc pe aceste meleaguri. Biblioteca care va deschisă aici va fi pe sistemul filialei din Chişinău, acolo unde judeţul nostru are o casă a cărţilor care poartă nunele „Liviu Rebreanu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5